2022. január 23., vasárnap

Több mint 170 ezer embert telepítenek át pandák miatt

A kínai Szecsuan tartományban 172 ezer 200 embert telepítenek át, hogy semmi és senki ne veszélyeztesse az óriáspandákat a kialakítani tervezett nagy Panda Nemzeti Parkban - jelentette be csütörtökön a tartomány erdészeti hivatala.

Fotó: holidaycheck.de
Fotó: holidaycheck.de

A kínai kormány az év elején fogadott el határozatot arról, hogy egy hatalmas, 27 ezer 134 négyzetkilométeres nemzeti parkot hoznak létre az óriáspandáknak három tartomány, Szecsuan, Kanszu és Sanhszi területén.

A tartományi határokon átívelő nemzeti park területének 74 százaléka, mintegy 20 ezer négyzetkilométer jut Szecsuanra, a pandákban leggazdagabb tartományra, ahol "hét várost és prefektúrát, és 19 megyét érint a projekt".

A szecsuani erdészet bejelentése azt sugallja, hogy a nemzeti pandapark létrehozása miatt bányák és erdőgazdaságok egész sorát zárják be. "Több mint 1900 bányában és erdőben 32 300 munkást és nyugdíjast érint az intézkedés" - olvasható a közleményben.

Szecsuanban már most is több pandarezervátum és egy pandakutató intézet működik. Az óriáspandák egyedül Kínában élnek, az ország jelképévé váltak. A vadon élő példányok számát 1864-re, a fogságban élőkét 471-re becsülik a hatóságok.