2024. április 19., péntek
EU-CSÚCS

Az Európai Tanács elnökének megválasztását övező vita uralhatja a találkozót

Elemzők szerint félő, hogy az Európai Tanács elnökének megválasztását övező vita háttérbe szoríthatja a többi témát az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek ma kezdődő kétnapos brüsszeli találkozóján.

Csütörtökön huszonnyolcas körben tanácskoznak az uniós vezetők, akik az ülés délutáni megnyitását követően Antonio Tajanival, az Európai Parlament elnökével fognak egyeztetni. Ezután, mielőtt rátérnének a többi kérdésre, megválasztják az Európai Tanács elnökét a 2017. június 1. és 2019. november 30. közötti időszakra.

A jelenlegi elnök, Donald Tusk újraválasztása szakértők szerint annak ellenére szinte biztosra vehető, hogy a lengyel kormány nemrég váratlanul bejelentette, helyette Jacek Saryusz-Wolski európai parlamenti képviselőt jelöli a testület élére.

Az állam- és kormányfők ezután a migrációs válság kezeléséről tanácskoznak: áttekintik a korábbi döntések végrehajtását, majd sorra veszik a hiányosságokat.

A következő napirendi pont a gazdaság, a munkahelyteremtés és a versenyképesség kérdése, amelynek során kitérnek az egységes piac elmélyítésére is. Emellett terítékre kerül még a közös biztonság- és védelempolitika, illetve az európai ügyészség létrehozásának kérdése is.

A munkavacsorán a résztvevők a továbbra is instabil nyugat-balkáni helyzetet fogják áttekinteni.

Pénteken Theresa May brit kormányfő már nem vesz részt az ülésen, csak a "bennmaradó" huszonhetek vezetői maradnak Brüsszelben, hogy informális tanácskozásukon a szűkebb körű Európai Unió jövőjéről, valamint az EU elődszervezeteit megalapító Római Szerződés 60. évfordulója alkalmából rendezett március végi római csúcsértekezlet előkészítéséről egyeztessenek.