2024. március 29., péntek

Pristina megszakítaná a párbeszédet

Haradinaj feltétel nélküli szabadon engedését követeli a koszovói parlament - Az EU nemtetszését fejezte ki a határozat miatt

A Franciaországban szerb elfogatóparancs alapján letartóztatott Ramush Haradinaj volt koszovói kormányfő pártjának, az ellenzékből politizáló Szövetség Koszovó jövőjéért pártnak a beterjesztésére a koszovói parlament határozatot hozott, melyben felszólítja a kormányt, hogy prioritásként kezelje a korábbi miniszterelnök szabadon bocsátásának kérdését, s melyben kilátásba helyezte a Belgráddal folytatott párbeszéd megszakítását is, amennyiben Haradinajt nem engedik el minden feltétel nélkül azonnal. A határozat egyben követeli az Európai Uniótól azt is, hogy gyakoroljon nyomást a szerb államvezetőségre és eszközölje ki, hogy Szerbia visszavonjon minden koszovói állampolgár ellen kiadott, Pristina által politikai megtorlási célnak tekintett elfogatóparancsot.

Az Európai Unió a nap folyamán felszólította a koszovói vezetőséget, hogy folytassa a párbeszédet Belgráddal, s megállapította, hogy az annak félbeszakítását tartalmazó rezolúció nem járul hozzá a régióbeli viszonyok rendezéséhez. Maja Kocijančič, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének sajtófelelőse közölte, hogy Koszovó számára is feltételt jelent az uniós közeledéshez a párbeszéd folytatása.

Marko Đurić, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője úgy értékelte, hogy Pristina az elmúlt időszakban azért igyekezett mindenáron feszültséget kelteni, mert a párbeszéd megszakításához keresett ürügyet. Mint mondta, ez a mostani parlamenti határozat alapján teljesen biztosra vehető. Kifejtette, hogy Belgrád továbbra is a párbeszéd és a viszonyok rendezésének a híve.

Mindeközben Tomislav Nikolić államfő kabinetjében bejelentették, hogy hétfőre összehívják a Nemzeti Biztonsági Tanács ülését a koszovói parlament döntése miatt, de amiatt is, hogy Koszovóban az albán vezetők mindenáron hadsereggé kívánják alakítani a jelenlegi biztonsági erőket, a lépést pedig ellenzi Szerbia, de a nemzetközi közösség is.

Mint ismeretes, Ramush Haradinaj a Koszovói Felszabadító Hadsereg egyik parancsnokává vált 1998-ban. A szerbiai ügyészség vádjai szerint terrorista hadműveletek sorát követte el Koszovó területén 1997-et követően, amikor hosszabb időre a tartomány területére költözött. A vádak szerint a szerb rendőrség őrseire mért támadásokat Koszovó-szerte.