2024. április 20., szombat

Vízóra-leolvasás havonta

Zentán ötszázalékos árengedményt kapnak azok, akik maguk leolvassák a vízórájukat, és rendszeres fizetők

Március elsejétől Zentán is havonta olvassák a vízórákat – tudtuk meg Bodó Józseftől, a kommunális vállalat igazgatójától. Elmondta, hogy erre a lépésre a fogyasztóvédelmi törvény kötelezi őket, és ha ennek nem tesznek eleget, megbüntetik a vállalatot, ahogyan már meg is tették:

– Tavaly több ízben is jártak nálunk felügyelők, és a fogyasztóvédelmi törvényre hivatkozva számon kérték, miért nem olvassuk havi rendszerességgel a vízórákat, továbbá felrótták, hogy nincs ingyenesen hívható telefonszámunk, amin a fogyasztók jelenthetik észrevételeiket, a meghibásodásokat. Hiába érveltünk azzal, hogy állandó ügyeletünk van, és a polgárok mindig elérhetnek bennünket, biztosítanunk kellett az ingyenes számot is, ugyanis megbüntették a vállalatot. Így most már a régóta ismert 827-800-as szám mellett az ingyenesen hívható 0800/024-026-os számon is jelenteni lehet az észrevételeket. A felügyelőség továbbá a vízórák havi leolvasásának kötelezettségére is fölhívta a figyelmünket, és mivel mi ezt nem alkalmaztuk, ez ügyben is pénzbírságot kaptunk. Az sem volt mentség, hogy a községi határozatunk úgy szabályozza, hogy évente egyszer olvassuk le a vízórákat, és annak alapján határozzuk meg a havi előleget. A felügyelőknek a vízóra-leolvasással kapcsolatos felszólítása nyomán regionális szinten tanácskozást folytattunk a környékbeli közművállalatokkal, ugyanis ez a probléma nem csak minket érint, és közös beadvánnyal fordultunk a Komdel nevű társuláshoz, ahol azt tanácsolták, a minisztériumban próbáljunk segítséget kérni. A környékbeli községek aláírásával kértük a minisztériumtól, hogy ne kelljen havonta vízórát olvasnunk, de minden objektív érvünket figyelmen kívül hagyva elutasító választ kaptunk. A minisztérium csakis a fogyasztóvédelmi törvényre hivatkozott, amely szerint havonta kötelességünk leolvasni a vízórát, és a havi állást el kell küldenünk a polgárnak, hogy arra észrevételt tehessen. Hiába magyaráztuk, hogy a vízórák a földben vannak, aknában, és azokat télre fagymentessé kell tenni, le kell takarni, és ez nehezíti a hozzáférést, nem érdekelte őket. Így kénytelenek vagyunk ezentúl havonta leolvasni a vízórákat – mondta Bodó József, majd így folytatta:

– A szabadkai vízmű a havi leolvasást már a télen elkezdte; Csókán, Magyarkanizsán, Horgoson és nálunk Zentán most a tavasszal kezdjük. Ez a pluszfeladat emberi kapacitást igényel, ugyanis a községben ez 5500 vízórát jelent havonta. Nekünk hat dogozó kellene arra, hogy egy hónap alatt leolvassa az összes vízórát, persze ennyi személyt nem tudunk erre a munkára havi jelleggel alkalmazni, ezért szolgáltatáson keresztül oldjuk meg. Egyelőre négy dolgozóval próbáljuk meg a feladatot ellátni. Azért csak néggyel, mert számítunk arra, hogy azok, akik már eddig is saját maguk leolvasták a vízóra állását, és az adatokat behozták nekünk, azok a továbbiakban is megteszik ezt, csak most nem évente, hanem havi rendszerességgel. Ösztönzésképpen, aki minden hónapban maga leolvassa a vízóráját, és a számlafizetéskor bejelenti, annak öt százalék kedvezményt adunk a következő számlánál. A vízórák havi leolvasását március elsején el is kezdtük két emberrel, egyelőre csak listás leolvasást végzünk, ahogyan eddig is tettük, de a hatékonyság érdekében olyan kézi készülékeket rendeltünk, mint amilyeneket a villanyóra leolvasásánál is alkalmaznak az adatok tárolására. Ha megérkeznek ezek a készülékek, akkor már négyen fogják járni a terepet – mondta az igazgató.

Kérdésünkre, hogy ez a többletmunka a polgárokra nézve jelent-e majd árkorrekciót, az igazgató azt mondta, hogy egyelőre nem, de a magyarkanizsai községben már kértek 12%-os ármódosítást.