2024. április 24., szerda

A szecessziótól a kortársig

Megnyílt a Bolyai érettségizőinek kiállítása

Hétfőn este megnyílt a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium képzőművészeti tagozata végzős tanulóinak évzáró kiállítása a zentai Művelődési Ház galériatermében.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

A tárlaton több médiummal is találkozhat a közönség – rajzok, festmények, grafikák, szobrok, videók és fotók egyaránt szerepelnek. A gimnáziumi évek alatt az iskola tanulói megismerkedtek a képzőművészet minden ágával, és az ez idő alatt keletkezett munkáikból állt össze ez a lenyűgöző válogatás, mely elsősorban arról árulkodik, hogy a fiatalos alkotóerő és fantázia valóban határtalan; a látogató szeme egy óra alatt sem képes betelni ezzel a pazar káosszal.

Csikós Pajor Gizella, a Bolyai TGK igazgatójának köszöntője után Blaskó Árpád multimédia és grafika szakos tanár nyitotta meg a kiállítást. Értékelő beszédében elmondta, nem is annyira valaminek a végeként tekint erre az anyagra, sokkal inkább valami új kezdeteként, hiszen ezek a diákok most kezdenek igazán a nagybetűs élet felé haladni – mégpedig nagyon jól veszik az első lépéseket, ami többek között a kiállított munkákon is tetten érhető.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

Az alkotásokat végigtekintve megállapítható a fiatal művészek sokoldalúsága is, hiszen szinte minden művészeti irányzat és stílus képviselteti itt magát a szecessziótól a pop-arton keresztül a kortársig, és ezen belül is minden egyes diáknak megvan az egyéni rálátása minden irányzatra. Blaskó szeptember óta dolgozik ebben az iskolában, de rögtön az elején megállapította, hogy nagyon tehetséges, sokszínű, kommunikatív és összetartó generációval van dolga, kiknek tudása valóban szerteágazó, és bizonyára teljes erőbedobással tudnak majd az egyetemi éveik alatt is magas színvonalon alkotni, később pedig az életben is érvényesülni.

A tárlat megtekinthető március 10-éig 10–12 és 17–19 óráig.