2024. április 20., szombat

Stratégiai partnert keres a Stan

A városi tanács februárban bizottságot alakított annak érdekében, hogy pályázat útján kiválasszák a Stan közvállalat számára a legmegfelelőbb stratégiai partnert.

A Stan közvállalat lassan kilábal az óriási adósságból, de a sikeres működéshez stratégiai partnerre lesz szüksége (B.B felvétele)

A Stan közvállalat lassan kilábal az óriási adósságból, de a sikeres működéshez stratégiai partnerre lesz szüksége (B.B felvétele)

Az öttagú bizottság három tagja az önkormányzat képviselője, ketten pedig a közvállalat dolgozói. Egyelőre nem tudni, mikor írják ki a pályázatot a stratégiai partner kiválasztásának érdekében, csak annyit közöltek, hogy a törvény által előírt határidőn belül történik minden.

Az újvidéki képviselő-testület tavaly novemberben elfogadta azt a határozatot, amely előírja, hogy a Stan közvállalatnak stratégiai partnerre van szüksége a működéshez, és a legmegfelelőbb módja ennek a köz-magán-együttműködési modell.

A döntésre azért volt szükség, mert a Stan óriási adósságot halmozott fel, a Dnevnik napilap cikke szerint jelenleg 700 millió dinárral tartozik. A jelenlegi, városi hatalmi koalíció győzelme után 2012-ben az adósság több milliárd dinárt tett ki.

A Stanban a napokban zárult az igazgatói tisztségre kiírt pályázat, ezért várhatóan a következő képviselő-testületi ülésen, amelyet március végére terveznek, megválasztják majd a közvállalat új vezetőjét. Egyes információk szerint Miloš Đurčić marad az igazgatói fotelben, mivel az ő igazgatása alatt, valamint elődje, Goran Zarić vezetése idején aránylag stabilizálódott a közvállalat pénzügyi helyzete. Az utóbbi időben a Stan rendszeresen kifizeti a dolgozók járandóságait, ez mellett pedig havonta 5 millió dinárt törleszt az adóhivatalnak.

Emlékeztetőül: Tavaly áprilisban napvilágot látott az a hír, amely szerint a Stan közvállalatot egy litvániai vállalat, a Civinity szeretné megszerezni. Tárgyalások kezdődtek arról, hogy miként válhatnának az önkormányzat partnerévé, de ezután semmi hírt sem lehetett hallani az egészről. Darius Zakarauskas, a Civinity igazgatóbizottságának elnöke nem számít újdonsült vezetőnek a régióban, 2006 és 2011 között a Srebrenica bánya igazgatóbizottságának volt az elnöke. Akkoriban Zakarauskas óriási adósságokat halmozott fel, a litvániai vállalatok több millió eurós kárt okoztak Srebrenicában, majd 2013-ban hirtelen eltűntek.