2024. április 25., csütörtök

Nőnapon a nőkért

Felújították az évente 12 000 szociálisan veszélyeztetett polgár által igénybe vett Szociális Központot – Külön helyiségeket alakítottak ki a bántalmazott nőknek

A nemzetközi nőnap alkalmából szerdán bemutatták a nyilvánosságnak a Szociális Központ felújított helyiségeit. A USAID által finanszírozott felújítási munkálatok értéke 70 000 dollárt tett ki, és A lokális közösségek kapacitásainak erősítése a migránsválságra való tekintettel elnevezésű projektum keretében az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) által realizálták. A felújítás magában foglalta az asztalos és lakatosmunkákat, az irodahelyiségek felszerelésének felújítását, nem utolsósorban a családi erőszak női áldozatai részére helyiségeket alakítottak ki. A központ szolgáltatásait évente 12 000 szociálisan veszélyeztetett polgár, valamint a migránsok veszik igénybe.

A családon belüli erőszak áldozatainak menedéke (Fotó: Gergely Árpád)

A családon belüli erőszak áldozatainak menedéke (Fotó: Gergely Árpád)

Az eseményen Ilija Đukanović, Szabadka Városi Tanácsának szociális és egészségügyi kérdésekkel megbízott tanácsosa köszönetet mondott a USAID-nek és az UNDP-nek a felújítási munkálatok finanszírozásáért, valamint a részükről megígért további segítségért.

Alkalmi beszédében Jeffrey Skarin, a USAID gazdaságfejlesztési irodájának igazgatóhelyettese elmondta, hogy ez a legmegfelelőbb módja, hogy tisztelettel adózzanak a családi erőszak áldozatainak, azoknak a bátor nőknek, akik a központhoz fordulnak segítségért.

– Hiszem, hogy az erős nők járulnak leginkább hozzá az erős közösség építéséhez és a központ igazgatónője és csapata e téren elöljáróknak tekinthetők. Annak ellenére, hogy a központ szolgáltatásai elsősorban a szabadkaiakra vonatkoznak, segítségükre lesznek az ideiglenesen itt tartózkodó migránsoknak is. A USAID ezen programján belül egyébként azokat az önkormányzatokat segíti, amelyek napi gyakorisággal szembesülnek a migránsválsággal. A projektum értéke 1,3 millió dollár, amit Szerbia-szerte a hasonló programokban részvevő önkormányzatokra fordítunk – mondta.

– Felismertük, hogy a Szerbián átvonuló migránsoknak különleges szükségleteik vannak, és azt is tudjuk, hogy Szabadkán is veszélyeztetett kategóriába tartoznak a családon belüli erőszak áldozatai is – tette hozzá Steliana Nedera, az UNDP állandó képviselőjének helyettese.

Mindenkinek, aki hozzájárult a központ felújításához, köszönőlevelet adományoztak – Ilija Đukanović, Steliana Nedera, Jeffrey Skarin, Miroslava Bagavac, dr. Nenad Ivanišević, Ivan Gerginov (Fotó: Gergely Árpád)

Mindenkinek, aki hozzájárult a központ felújításához, köszönőlevelet adományoztak – Ilija Đukanović, Steliana Nedera, Jeffrey Skarin, Miroslava Bagavac, dr. Nenad Ivanišević, Ivan Gerginov (Fotó: Gergely Árpád)

Dr. Nenad Ivanišević szociálpolitikai államtitkár örömét fejezte ki, hogy jelen lehet a szabadkai Szociális Központban, mint Szerbia élenjáró ilyen jellegű intézményében, és elismeréssel adózott a központ munkatársainak, akik szavai szerint nemcsak a kiskorú migránsok ellátásáról gondoskodtak, hanem a hozzájuk forduló polgároknak is mindig a rendelkezésére állnak. Az államtitkár meggyőződését fejezte ki, hogy a felújított központban a szakemberek még minőségibb szolgáltatást fognak nyújtani a rászorulóknak.

Ivan Gerginov, a menekültügyi főbiztos helyettese elismeréssel adózott Szabadkának, mint azon városok egyikének, amely még 2015 előtt szembesültek a migránskérdéssel. Mint hangsúlyozta, a központ dolgozói humánus munkát végeznek, ami nem mindenkor kellemes és könnyű.

A Szociális Központ igazgatónője, Miroslava Bagavac elmondta, hogy munkatársai különböző élethelyzetekből kialakuló problémás esettel találkoznak, de talán a legborzasztóbb, amikor a legközelebbi hozzátartozók embertelensége okozza a hozzájuk fordulók szenvedéseit.

– Nagyon fontos a felújított részlegünk a családon belüli erőszak áldozatainak, mert itt egy kellemes környezetben összeszedhetik gondolataikat, és szakembereink segítségével döntést hozhatnak életük további alakulásáról – mondta az igazgatónő.