2024. április 23., kedd

Munkaszüneti nappá nyilvánították nagypénteket

Az Országgyűlés kedden a Fidesz–KDNP képviselőinek javaslatára munkaszüneti nappá nyilvánította nagypénteket, így az idén április 14-étől négynapos munkaszüneti ünneppé válik a húsvét.

Balog Zoltán (Fotó:MTI)

Balog Zoltán (Fotó:MTI)

A parlament 163 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett támogatta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, valamint Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere és Varga Mihály nemzetgazdasági tárcavezető erről szóló egyéni képviselői indítványát. Két független képviselő, Fodor Gábor (Liberálisok) és Szabó Szabolcs (Együtt) tartózkodott.

„Mindenkinek jó az, hogy Magyarországon lesz még egy munkaszüneti nap, a hívőknek és a nem hívőknek, a katolikusoknak és a reformátusoknak, a fiataloknak és az időseknek, de a családoknak és az egyedülállóknak is – hangsúlyozta Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter, aki a 98 százalékos többséggel, nem szavazat nélkül elfogadott előterjesztésről annak elfogadása után tartott budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: „Megengedhetjük magunknak, hogy legyen egy plusz pihenőnap”, az ország gazdasági erősödése ezt lehetővé teszi.

A politikus a döntést fontos lépésnek minősítette Magyarország keresztény kulturális alapjainak helyreállításában. Megjegyezte ugyanakkor: a kormány ugyan ünneppé nem tudja tenni ezt a napot, de pihenőnappá igen, lehetőséget biztosítva azon közösségeknek, amelyek ünnepelni szeretnének.

Kérdésre azt mondta: a kormány álláspontja a munkaszüneti napok számának növelésével kapcsolatban a gazdasági minisztérium számításai alapján az, hogy az nem okoz problémát a gazdaságban. Példaként hozta a mozgó ünnepeket, amelyek egyes években hétvégére esnek, olyankor pedig többet dolgoznak az emberek.

A bíráló hangok most sem maradtak el. Az LMP szerint az emberek számára fontosabb lett volna, ha a szenteste napját tölthetik munka nélkül. Ikotity István, az LMP országgyűlési képviselője sajtótájékoztatón kijelentette: egy módosító javaslatban kezdeményezték december 24. munkaszüneti nappá tételét, a kormánypártok azonban ezt leszavazták.