2024. március 29., péntek

Nem hívják meg az uniós csúcsra Lengyelország jelöltjét

Nem hívják meg az Európai Tanács elnöki tisztségére jelölt Jacek Saryusz-Wolskit a csütörtöki uniós csúcstalálkozóra - közölte szerdán az Európai Unió máltai elnöksége.

Wendy Borg, az elnökség szóvivője közölte, hogy a döntésről tájékoztatták a lengyel kormányt.

Az Európai Tanács jelenlegi elnöke, a lengyel Donald Tusk indul az újraválasztásáért, és szinte az összes európai uniós tagállam kormánya támogatja, leszámítva Lengyelországot.

Donald Tusk a zárónyilatkozatról szóló sajtótájékoztatón (Fotó: Beta/AP)

Donald Tusk indul az újraválasztásáért (Fotó: Beta/AP)

A lengyel kormány, amely nem szeretné, hogy további újabb két és fél éven át a volt liberális lengyel kormányfő töltse be az Európai Tanács elnöki tisztjét, az európai parlamenti képviselő Saryusz-Wolskit javasolta helyette, aki soha nem töltött be magas kormánytisztséget.

Lengyelország kormánya ragaszkodott hozzá, hogy Saryusz-Wolskit hívják meg a csúcsra, hogy bemutassa programját az uniós vezetőknek.

Beata Szydlo lengyel kormányfő szerdán az uniós vezetőknek küldött levelében sorolta a Jog és Igazságosság (PiS) lengyel jobboldali kormánypárt által Tusk újraválasztása ellen hangoztatott érveket.

Brüsszel és Varsó között hűvös a viszony, miután Brüsszel példa nélküli eljárást indított a jogállam lengyelországi tiszteletben tartását kérve számon az alkotmánybíróság és a közmédia vitatott reformja miatt.

Egy nevének elhallgatását kérő német kormányilletékes szerint az európai tanácsi vezetők elsöprő többsége támogatja Donald Tusk újraválasztását.
"Tudomásom szerint csak egyetlen ország ellenezte" Donald Tusk újraválasztását - mondta a német kormányilletékes.

Tusk mandátuma júniusban jár le. Újraválasztásához elegendő a minősített többség (az EU lakosságának 65 százalékát kitevő 21 ország támogató szavazata). A szavazást a tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli csúcstalálkozóján tartják a délutáni órákban.