2024. április 24., szerda
ELNÖKVÁLASZTÁS 2017

Szabadkán kampányolt Aleksandar Vučić

Pásztor István a VMSZ és a vajdasági magyarság támogatásáról biztosította a hatalmi koalíció elnökjelöltjét

Aleksandar Vučić miniszterelnök tegnapi szabadkai látogatásának zárórendezvénye a Sportcsarnokban megtartott kampányrendezvény volt, amelyen Vučić már a hatalmi koalíció államfőjelöltjeként vett részt. A Szerb Haladó Párt tisztségviselői mellett a párt koalíciós partnereinek képviselői, valamint közéleti személyiségek, sportolók is részt vettek, illetve felszólaltak a nagygyűlésen.

A kampányrendezvényen Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kiemelte, meri állítani, hogy Vučić nemcsak a VMSZ támogatását élvezi, hanem a vajdasági magyarság többségéét is.

– Aco, szeretném ha tudnád, hogy mindent megteszünk azért, hogy Szerbia elnöke legyél, már az elnökválasztás első köre után. Nemcsak az irántad táplált barátság okán, hanem azért, mert hisszük, hogy jó elnöke leszel Szerbiának. A vajdasági magyarság egy kicsi, de büszke közösség, amely dönteni akar a jövőjéről. Szerbiát otthonunkként éljük meg, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy mi történik az országgal. Partneri viszonyban szeretnénk alakítani az ország sorsát, hiszen közös érdekről van szó. Mi itthon vagyunk, a saját földünkön, és büszke vagyok rá, hogy bizonyos szomszédos országokban élő magyarokkal ellentétben mi szabadon beszélhetünk anyanyelvünkön, és szabadon lehetünk magyarok.

Elemi érdekünk, hogy Szerbia erős és biztonságos ország legyen, ahol jövőnk van, ahol megvalósíthatjuk programjainkat, és megőrizhetjük nemzeti identitásunkat. Ezért hoztuk meg a döntést, hogy koalíciós partnerünk jelöltjét, Aleksandar Vučićot támogatjuk az elnökválasztáson. Mindenkinek van emlékezete és múltja, de ez a történészek hatáskörébe tartozik. Nekünk a jövőről kell beszélnünk. A jövő vonatkozásában pedig ennél jobb döntést nem hozhattunk volna – fogalmazott Pásztor.

Pásztor István Szerbia és a szerb nemzet őszinte barátja, aki hidat épített Magyarország és Szerbia között, illetve segített, hogy Szerbia elnyerje Magyarország maradéktalan támogatását – hallhatták az egybegyűltek a folytatásban Aleksandar Vučićtól, aki szerint kötelessége lehetővé tenni, hogy a vajdasági magyarság jól érezze magát szülőföldjén, otthonában.

– Tudom, hogy Pásztor Istvánnak nehéz engem támogatnia, nehéz mindenkivel megértetnie az együttműködés lényegét. Ugyanazt kínálom fel a magyarságnak, mint minden más polgárnak: a békét, a stabilitást és a fejlődést – fogalmazott Vučić.