2024. április 24., szerda

Az innovációs lehetőségek tárháza

A gazdaságnak még inkább hozzá kell járulnia a tudományos ötletek támogatásához

Tegnap az újvidéki Master Központban A tudomány és a gazdaság kapcsolatának fontossága címmel tartottak kerekasztal-beszélgetést, amelyet prof. dr. Zoran Milošević felsőoktatási és tudományos kutatási titkár vezetett. A beszélgetés résztvevői a témában érintett, többéves tapasztalattal rendelkező, kiemelkedő szakemberek voltak.

(Fotó: Dávid Csilla)

(Fotó: Dávid Csilla)

– A gazdaságnak saját szükségleteként a tudományágak által nyújtott innovációs ötletekben, termékekben és szolgáltatásokban kell keresnie a különböző lehetőségeket. A titkárság feladata közé tartozik, hogy bátorítsa az ilyen jellegű együttműködést és kezdeményezést. Az idén 10 millió dinárral támogatjuk a közvállalatokat, 25 millió dinárral pedig a kis- és középvállalkozásokat, azzal a céllal, hogy a fejlesztési részlegük figyelmét a felsőoktatási intézmények felé irányítsák. Bátorítanunk kell a gazdaság képviselőit és a tudományos kérdésekben érintett szakembereket, kutatókat, intézményeket, hogy innovációs ötleteikkel, termékeikkel, szolgáltatásaikkal mielőbb eredményt mutassanak fel a gazdasági életben. Az a cél, hogy az erre irányuló pénzösszegek ne csak a tartomány költségvetéséből érkezzenek, hanem a gazdaság is még inkább járuljon hozzá a tudományos ötletek megvalósításához – hangsúlyozta prof. dr. Zoran Milošević.

Az illetékes titkár többek között azt is megosztotta a sajtó képviselőivel, hogy nemcsak a támogatások nagyságáról kell említést tenni, hanem a felépítéséről is, hogy pontosan mire irányulnak, valamint folytatni kell az alkalmazott tudományos kutatási eredmények előrelendítését is.

Vladimir Vojvodić, a Köztársasági Innovációs Alap képviselője elmondta, hogy munkájuk elsősorban az innovációs tevékenységek támogatására irányul.

– A múlt év végén egy új program keretében a tudomány és a gazdaság közötti együttműködés szerettük volna fellendíteni. A program célja a magánszektornak, tehát azon mikro-, kis- és középvállalkozásoknak, valamint tudományos kutatási intézményeknek a támogatása volt, amelyek új termékek, innovációs technológiák, szolgáltatások létrehozásával foglalkoznak. A pályázati felhívás igen eredményesnek bizonyult, hiszen 96 pályázati kérelem érkezett, és ebből 14 sikeresen pályázó projektum kapcsán írtuk alá a hárommillió eurós támogatást. Mindezek alapján elmondhatjuk, hogy igen komoly innovációs lehetőség rejlik az említett együttműködésben – mutatott rá Vladimir Vojvodić.