2024. április 20., szombat

Hűtőládában csónakáztatják a migránsokat

Az elmúlt hétvégén több szerbiai médium is foglalkozott a migránsok béregi (Bački Breg) garázdálkodásával. Többen betörtek a falu környékén a télen üresen álló hétvégi házakba, hogy ott húzzák meg magukat. Föltüzeltek mindent, amit értek, előbb a bekészített tűzifát, majd a bútorokat, kaptárokat.

Van, akinek a csónakját is ellopták, hogy azon evezzenek át a bajai csatornán Magyarország területére.
A hétvégi házak bitorlása nem új keletű, a migránsok nagyobb csoportja már vagy három hónapja a környéken császkál, keresve az alkalmat, hogy bejuthassanak Magyarország területére.
Varga Ferenc, a Vajdaság Vizei Közvállalat zombori munkaegységének vezetője lapunknak megerősítette, hogy az érintett területen valóban létezik egy három kilométeres határszakasz, amely élénken foglalkoztatja a migránsokat.
A szakasz fele a bajai csatorna mentén fekszik, másik fele pedig a csatorna mellékágán, az úgynevezett Generalska barán át a kengyijai erdőbe vezet. A vízügyi szakember szerint ez a határsáv mindkét oldalán ingoványos, mocsaras a terep, így a migránsok hosszasan téblábolnak, hogy alkalmas átjárót találjanak, miközben mindenütt szemetet hagynak maguk után.
Egyesek már olyan régóta kószálnak a környéken, hogy már megtanultak szerbül kommunikálni.
Megtudtuk, hogy az illegális házfoglalók eddig 15 bungalót törtek föl, és ezek berendezését tönkretették, megsemmisítették. Akinek sikerült, még idejében kiürítette hétvégi házát, így óvatosságból még a vízügyi hatóság őrházából is kipakolták a berendezést.
A migránsok 15 csónakot is elloptak, amelyekkel a csatorna túloldalára eveztek, nem egyenesen Magyarországra, hanem ugyancsak Szerbia területére, és onnan próbálnak a lápon keresztül gyalog Magyarországra jutni.

A vízügy helyi alkalmazottja szerint a szerb határőrség nem gátolja ebben őket, ezért a magyar hatóság a csatorna béregi oldalán nyolc csónak fenekét kiütötte, hogy a menekültek ne használhassák őket.
A migránsok viszont leleményesek. A legbizarrabb módszerük, hogy kötelet feszítenek ki a csatorna két partja közt, aminek segítségével hűtőládában húzzák át egymást a vízen a túloldalra.
Élnek a túlerő fölényével is, tucatnyian körbeveszik a sporthorgászokat, és rákényszerítik őket, hogy kettesével átevezzenek velük a csatornán.
A zombori rendőrség erre vonatkozóan mindössze annyit tett közzé, hogy a csatornaparton álló hétvégi házak ellenőrzése során őrizetbe vettek egy 44 esztendős, líbiai férfit és három palesztint, akiket illegálisan akart Magyarországra juttatni. A palesztinok szabálysértési bíró elé kerültek, míg a líbiai polgárt az illetékes ügyész tiltott határátlépéssel és embercsempészettel vádolta meg.