2024. április 18., csütörtök

A Napsugár Református Óvoda szülinapja

A bácskossuthfalvi gyülekezetet több éven át szolgáló Lestár János gondnok búcsúja

A Bácskossuthfalván élők legnagyobb százaléka a kálvini református vallás híve. Valaha az egyház volt – nem csupán ezen a településen – a lakosság tanításának, oktatásának az élenjárója. Ezt az elvet igyekeztek követni 12 évvel ezelőtt azok, akik megálmodták a mind ez ideig egyetlen államilag is elismert egyházi óvodát Bácskossuthfalván.

Rendhagyó istentisztelet a bácskossuthfalvi református templomban: Lestár János gondnok munkáját megköszönték az óvodások is (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Rendhagyó istentisztelet a bácskossuthfalvi református templomban: Lestár János gondnok munkáját megköszönték az óvodások is (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Tíz éve – az illetékes felügyelőség által többször is szigorúan ellenőrzött – iskolai előkészítős csoportokkal is foglalkoznak, a keresztyén elveket szem előtt tartva. A Napsugár Református Óvoda működése és fenntartása a Kanadától Svájcig, Németországtól Ausztráliáig érkező adományok mellett szinte teljes egészében a Magyar Miniszterelnökség folyamatos anyagi és erkölcsi támogatásának köszönhető – tudtuk meg Móricz Árpád lelkésztől, aki a vasárnapi istentisztelet menetét rendhagyónak nevezte, hiszen az alapítási évfordulóra való emlékezés mellett megtartották a gyülekezet rendes évi közgyűlését, megköszönték a sok éven át hűséggel és tisztességgel szolgáló Lestár János gondnok eddigi tevékenységét, és presbiterszentelést tartottak, vagyis egyházi tanácstaggá emelték Rozinka Elvira asszonyt.

– A több évtizede nyomásként belénk sulykolt, önző és képmutató célokat hajhászó, a minél kevesebb munkával járó, de annál jelentősebb anyagi javakat elváró közösségi felfogás, az elvtelen ráhatások visszavonhatatlan károkat okoznak nemcsak egyházi közösségünk számára, de a Kárpát-medencei magyarságnak is. Nagyon nehéz innen felállni, de mi ezen munkálkodtunk az elmúlt egy évben és korábban is fáradhatatlanul. Időnként fel-feléledő viharban, de keresztyén emberi tartáshoz méltóan igyekszünk ezeket a ma már csillapuló hullámokat elsimítani – hangsúlyozta Móricz Árpád.

Lestár János gondnok tisztes alázattal, becsülettel látta el az elmúlt 18 évben a szolgálatát, megromlott egészségi állapotára és korára való tekintettel adta át megbízatását, miután a közösség elfogadta a zárójelentését. A jövő évi választásig megbízott gondnokként Kucor Krisztián hitoktató, a közösség pénztárosa lép a helyébe. A rendhagyó istentiszteleten Móricz Árpád visszaemlékezett az elmúlt 18 évben elért jelentősebb eredményekre, amit a szilárd támaszként tevékenykedő gondnok nélkül nem tudott volna elérni a bácskossuthfalvi református közösség.

– Az óvodánk elindításában Lestár Jánosnak is sokat köszönhetünk, de közreműködésével millenniumi emlékművet is avattunk, Kós Károlyra és Bocskai István fejedelemre és 1956-ra is méltóképpen emlékeztünk. Megújult az orgonánk, a templomtornyunk. Az, hogy a vagyon-visszaszármaztatásnak köszönhetően a kezdeti 9 ha föld helyett ma már 50 ha-on gazdálkodik az egyházunk, és visszakaptuk valamennyi épületünket a faluban, annak köszönhető, hogy leköszönő gondnokunk időt, erőt, türelmet nem sajnálva harcolt háttérmunkásként a bürokráciával a céljainkért.

A 12 éve fennálló Napsugár óvodát jelenleg 4 foglalkoztatottal működteti az egyház. Csomortán Melinda vezető óvónő fáradhatatlan tevékenységét a múlt évben a rangos Makkai Sándor-díjjal ismerte el az anyaegyház. Illetve nagy megtiszteltetésnek számított az is, amikor a református oktatási intézmények tanévnyitó ünnepségének a színhelye a bácskossuthfalvi református templom volt néhány évvel ezelőtt.

A Napsugár Református Óvoda 12 éves történetét egy igényes kiadványban foglalta össze az egyházközösség. A könyvbemutató a közeljövőben várható.