2024. április 23., kedd

A gasztronómia lovagjai a Kinga tanyán

Sikeresnek értékelték a tavalyi évet a Szerbiai Amatőr Királyi Szakácsok Lovagrend tagjai – Májusban juhfesztivál

Hagyományos disznóölés kíséretében tartotta évértékelőjét a korábban vajdasági, majd tavaly óta már Szerbiai Amatőr Királyi Szakácsok Lovagrend a Topolya melletti Kinga tanyán. A leglátványosabb mozzanata mindenképpen a régi, fatüzelésű pörkölő beüzemelése volt a rendezvénynek. Hogy nem volt könnyű bánni ezzel a szerkezettel, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy hárman adták kézről kézre, mire megpörkölték a sertést. Nemcsak nehéz tartani, de forró is ez a békebeli eszköz, amelyen még egy kézi tekerővel kell szabályozni a tűzerőt.

Jólesik egy kis kóstoló (Kiss Zoltán felvétele)

Jólesik egy kis kóstoló (Kiss Zoltán felvétele)

A lovagrend tagjai hoztak magukkal kóstolót is korábbi munkáikból, hogy ne maradjon éhen senki, amíg asztalra kerülnek az aznapi ételkülönlegességek. A felsőhegyi Deák Béla jóvoltából frissen sült tejfölös lángossal várták a vendégeket, de előkerült néhány díjnyertes pálinka is. A találkozó elsődleges célja a hagyományápolás, a megvendégelés, barátkozás mellett az egyesület tavalyi munkájának az értékelése volt.

– Már harmadik éve rendszeresen tartunk ilyen évértékelőt – mesélte Szabó Pósz Ferenc, a lovagrend alapító közgyűlésének az elnöke. – Mivel innen indult útjára ez az egyesület, ezért itt, ebben a szép környezetben tartjuk meg ezt a találkozót. Három évvel ezelőtt alakult meg a vajdasági lovagrend, jelenleg 57 tagja van, és évről évre egyre többen csatlakoznak hozzánk. Vannak már zlatibori és niši tagjaink is, tehát már túllépte a tartomány határait a lovagrend.

Pósz Ferenc (Kiss Zoltán felvétele)

Pósz Ferenc (Kiss Zoltán felvétele)

Nagyon jó eredményeink vannak. Van öt aranybográcsos tagunk, öt arany fakanalas lovagunk, két bejegyzett Guinness-rekordunk, a legnagyobb kolbászt és pljeskavicát is mi tudtuk megsütni, a leghosszabb kolbász 250 méteres volt, amit egyszerre sütöttünk. A 150 kilogrammos pljeskavicát már csak azért nem jelöltettük Guinness-rekordra, mert elég drága dolog bejegyeztetni. Ezenkívül számos hazai és külföldi, főleg magyarországi főzőversenyről tértek haza lovagjaink aranyéremmel, serlegekkel. Nagy elismerés számunkra az is, hogy az ország legnagyobb gasztronómiai eseményén, a turijai kolbászfesztiválon már negyedik éve mi zsűrizünk. Adán 1200 szármát főztünk egyszerre, Zentán pedig 3000 porció ételt főztünk karácsonyra.

Az idei tervekről is érdeklődtünk Pósz Ferenctől.

– Az idén már három arany- és két ezüstérmet hoztak lovagjaink. Úgy gondolom, hogy ez fantasztikus eredmény. A terveink jórészt hasonlítanak az eddigi évek tevékenységére. Május 20-án szervezzük meg itt a Kinga tanyán az egyik legjelentősebb rendezvényünket, a juhfesztivált, pontosabban kecske- és juhkiállítást, majd szeptemberre tervezzük a már ugyancsak hagyományos kakas- és zúzapaprikás-főző versenyt. Tervezünk továbbá egy libafesztivált, illetve valószínűleg a Művelődési Otthonnal közösen megszervezzük majd a szármafesztivált is. Közben a motorostalálkozón is már hagyományosan mi főzünk. Bízunk benne, hogy az idén is kihasználjuk majd a háromezer adagos nagy edényünket.