2024. április 23., kedd

Megkezdődött az üzleti fórum

A költségvetési konszolidáció sikeres, ám az állami vállalatok továbbra is rontanak az összeképen

Megkezdődött a Kopaonik Üzleti Fórum, amelyen ezúttal is megközelítőleg ezer közgazdász, politikus, állami tisztségviselő, üzletember és nemzetközi pénzügyi szervezetek képviselője vesz részt. A szakmai összejövetel középpontjában ezúttal a reformok, azok kielemzése áll. Aleksandar Vučić miniszterelnök felszólalását holnapra jelentették be. A háromnapos rendezvény csütörtökön zárul.
Az egybegyűlteket a megnyitón Aleksandar Vlahović, a Szerbiai Közgazdászok Szövetségének elnöke köszöntötte, az üzleti fórum jelentőségét és presztízsét hangsúlyozva. Az első üzleti fórumot 24 évvel ezelőtt szervezték meg, akkor és az azóta eltelt időszakban a szerbiai gazdaságpolitika igencsak ellentmondásos volt, jegyezte meg Vlahović. Szavai szerint érdemi változás 2015-ben állt be, addig a szerb államvezetés egyik összetételének sem volt ereje végrehajtani a fájdalmas reformokat és megszorításokat. A kulcskérdés azonban továbbra is ugyanaz, mint már sok évvel ezelőtt: vajon a szerbiai társadalom készen áll-e befejezni a tranzíció folyamatát, mondta Vlahović, a folytatásban pedig a hiányosságokra mutatott rá. Ezek között említette az állami vállalatokat, amelyek java részét továbbra sem szervezték át, nem fejezték be a magánosítást és nem fektették le a kommunális közvállalatok működését szabályozó törvényes keretet.
A költségvetési konszolidáció tekintetében valóban sikerült érdemi lépéseket megtenni, viszont a közszféra valós reformja csak most kezdődik el, ha elkezdődik, fejtette ki Vlahović.
– A Bori Szénbánya átszervezését meg sem kezdték, most úgy tűnik, hogy talán sikerül eladni. A Smederevói Acélműveket sikerült eladni, a Galenikát viszont nem. Az sem világos, hogy hogyan tervezik átszervezni és eladni a Petrohemiját. Minél tovább halogatják a feladatok elvégzését ezen a területen, annál komolyabban fenyeget egy újabb pénzügyi összeomlás – fogalmazott Vlahović.