2024. március 28., csütörtök

Vajdaságra is lecsapott a rendőrség

Az országszerte zajló letartóztatások során tegnap 47 gyanúsítottat állított elő a hatóság

A belügyminisztérium folytatta a korábban megkezdett bűnözésellenes akcióját, amely pénzmosással, pénzügyi bűnözéssel, korrupcióval és egyéb visszaélésekkel összefüggésbe hozható személyek ellen irányul. A tárca hétfői közleménye szerint a rendőrség korrupció és hivatali visszaélés gyanújával 47 személyt tartóztatott le, és további 19 ellen tett bűnvádi feljelentést. Két embert továbbra is keresnek – tájékoztatták a nyilvánosságot a letartóztatások részleteiről.

A nagyszabású akció keretében Belgrádban, Újvidéken, Pancsován, Mitrovicán, Szabadkán, Zomborban, Nagykikindán, Nagybecskereken, Jagodinában, Kragujevacon, Kraljevóban, Zaječarban, Nišben, Novi Pazarban, Leskovacon, Pirotban, Prokupljéban, Szendrőn (Smederevón), Užicén, Valjevóban, Vranjéban kísértek be gyanúsítottakat.

A Plútó 2 fedőnevű akcióban köztisztségviselőket, orvosokat, anyakönyvvezetőket, vállalkozókat, üzletembereket és jogi személyek felelős ügyintézőit is letartóztatták. A gyanúsítottak 2005 óta több mint 17,5 millió euróval károsították meg az ország, Vajdaság Autonóm Tartomány és a helyi önkormányzatok költségvetését. Leggyakrabban adócsalással, gazdasági, hivatali visszaélésekkel, a költségvetési összegek nem rendeltetésszerű felhasználásával, okirat-hamisítással, csalással, lopással okoztak veszteségeket az állami büdzsének. Az információk szerint az előállított személyek között van a Köztársasági Árutartalékok élelmiszeripari osztályának egykori vezetője, az inđijai egészségház korábbi felelőse is.

Ótos András illusztrációja

Ótos András illusztrációja

A visszaélések következtében a Köztársasági Árutartalékok, a Köztársasági Vízügyi Igazgatóság, a Tartományi Nagyberuházási Alap, a tartományi tudományos és technológiai fejlesztési titkárság, a Vajdasági Klinikai Központ, a szerbiai egészségügyi intézményeket jegyző köztársasági ügynökség, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat, a Szerbia Erdői Közvállalat, gázforgalmazó vállalatok és más jogi személyek költségvetését is megkárosították. 

Mint ismeretes, március 1-jén is országos akciót hajtott végre a rendőrség. Akkor 53 olyan személyt tartóztatott le, akiket bűnözéssel és korrupcióval hozott összefüggésbe, és további 25 személy ellen tett bűnvádi feljelentést a hatóság, elsősorban állami tisztségekkel való visszaélés miatt. A csaknem egy héttel ezelőtt letartóztatott és feljelentett személyek 2005 óta összesen 10 millió eurós kárt okoztak a köztársasági, tartományi és a helyi önkormányzati költségvetéseknek. A bekísértek közül néhányan a mezőgazdasági minisztérium felügyelői voltak, de köztük voltak a belgrádi Lasta utasszállító vállalat dolgozói, a Zemun Állategészségügyi Intézet igazgatóbizottságának tagjai, ezenkívül a rendőrség 13 dolgozója, valamint közvállalatok tisztségviselői is.

ÚJVIDÉK, SZABADKA: SZÁMLÁKKAL CSALTAK

Újvidéken három személyt azért kísértek be, mert nem létező munkálatokat fizettek ki a Vajdasági Klinikai Központ és a nagyberuházási igazgatóság pénzéből, megközelítőleg 300 millió dinár értékben. Az ügyészség adatai szerint a visszaélések 2008 és 2012 között történtek a klinikai központ nőgyógyászati klinikájának felújítása során. A gyanú szerint a Kovačević építési vállalatnak 280,5 millió dinárt, az Alpina cégnek pedig 14 milliót fizettek ki alaptalanul.

Előállították a szabadkai Agroprom gazdasági vállalat felelős személyét is hivatali visszaélés alapos gyanúja miatt, elektronikus pénzátutalással saját számlájára és más számlákra irányította a cég pénzét. A csalás 23 millió dináros. Egy további személy letartóztatását is tervezi a hatóság.

NAGYBECSKEREK: ÁLBERUHÁZÁS

Nagybecskereken öt személyt, az Ekoplam, a Varmont és a Varoteč felelőseit tartóztatták le, mert alapos a gyanú, hogy 2008 és 2009 folyamán a tudományos és technológiai fejlesztési titkárság pályázatain hamis okiratokkal vettek részt, brikett gyártásának bevezetéséről szóló dokumentumokat mutattak fel a sikeres pályázás érdekében, a költségek megtérítését pedig hamis számlák alapján igényelték. A kár 25 millió dinár.

PANCSOVA: AMIT ŐRZÜNK, AZ A MIÉNK

Pancsován azért kísértek be öt személyt, mert a Köztársasági Árutartalékokat károsították meg 172 millió dinárral. Az árutartalékok élelmiszerügyi felelősét, továbbá a Banat és a Mesopromet húsfeldolgozó cégek illetékeseit azzal terhelik, hogy 2005 és 2007 között eltulajdonítottak az árutartalékok tulajdonában lévő húsipari termékeket, melyeknek tárolásával megbízta őket az állam.

ZOMBOR, MITROVICA: LÍZING- ÉS BESZERZÉSI CSALÁSOK

Mitrovicán tartóztatták le az inđijai egészségház felelősét, további két személy ellen pedig bűnvádi feljelentést tettek, mert az ügyészség szerint hivatali visszaélés, okirat-hamisítás és a költségvetés meglopása köthető a nevükhöz. A visszaélések többségét a közbeszerzési pályázatok révén követték el, mintegy 16 millió dinárral megkárosítva az egészségügyi intézmény büdzséjét.

Zomborban bűnvádi feljelentést tettek a Koncern Farmakom MB Šabac – zombori akkumulátorgyár felelőse ellen, aki lízingszolgáltatásokkal élt vissza, ilyen módon 40 millió dinárhoz jutva. Újvidéken a munkaközvetítő szolgálat egy tisztségviselője ellen tettek feljelentést, mert saját négy számlájára irányította a szolgálat pénzét, összesen 73 millió dinárt. Különböző – már létező – szerződésekre hivatkozva mismásolta el a pénz valódi rendeltetését.