2024. április 20., szombat

Határon átnyúló együttműködés vasúton és vízen át

Huszonnyolcmillió euró öt szerb–magyar IPA-projektre

Öt stratégiai jelentőségű projektet hagytak jóvá Vajdaságnak az Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében. A pályázatok értéke meghaladja a 28 millió eurót. A tartományi kormány székházában megtartott tegnapi sajtótájékoztatón Ognjen Bjelić régiófejlesztési, régióközi együttműködési és helyi önkormányzati titkár, Nenad Grbić energetikai, építésügyi és közlekedési titkár, valamint Slavko Vrndžić, a Vajdaság Vizei Közvállalat igazgatója ismertette a sikeres pályázatokat.

A program megvalósításában három prioritás szerepel: a határokon átnyúló vízgazdálkodási és kockázatkezelési rendszer fejlesztése, a határokon átnyúló forgalombővítési projektek, valamint az idegenforgalom és a kultúra terén történő együttműködésnek az ösztönzése.

Nenad Grbić, Ognjen Bjelić és Slavko Vrndžić (Fotó: Dávid Csilla)

Nenad Grbić, Ognjen Bjelić és Slavko Vrndžić (Fotó: Dávid Csilla)

A támogatott projektek fő célja a vízellátásnak és az infrastruktúrának a fejlesztése a határ menti vízgyűjtő területeken, a Baja–Bezdán térségében található csatorna felújítása, a határon átnyúló közút kiépítése Szerbia, Magyarország és Románia között, idegenforgalmi és kulturális központ kiépítése Palicson, valamint a Szabadka–Csikéria–Bácsalmás–Baja vasútvonal kiépítéséhez szükséges dokumentáció elkészítése.

A pályázatok megvalósításában részt vesz a tartományi kormány, a Tartományi Regionális Fejlesztési, Régióközi Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkárság, a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság, valamint a Tartományi Energiaügyi, Építkezési és Közlekedési Titkárság.

– Ezek a projektek további forrásokat biztosítanak a régiónak, hiszen ha a költségvetés nem elegendő, akkor külső támogatási lehetőségek után kell kutatni. Lényeges projektek, hiszen hozzájárulnak a tartomány területén élő polgárok életszínvonalának javításához – mondta Ognjen Bjelić régiófejlesztési, régióközi együttműködési és helyi önkormányzati titkár.

– A Szeged–Baja vasútvonal kiépítése nagyon fontos, hiszen összekötő szerepe van a Kelet és a Nyugat között – hangsúlyozta Nenad Grbić energetikai, építésügyi és közlekedési titkár – Most a Szabadka–Baja szakasz előkészítő munkálatait hagyták jóvá. Magának a projektnek Dream Railway, azaz Álomvasútvonal a neve, hiszen arra számítunk, hogy idővel jelentős társadalmi és gazdasági fejlődést hoz – tette hozzá Grbić.

A két ország együttesen 24 millió euró IPA-támogatásban részesült, és ehhez hozzájárul a 15 százalék saját részvétel is, ami több mint 28 millió eurót jelent. Magyarország 58 százalékkal, azaz 14 millió euróval, Szerbia viszont 42 százalékkal, azaz 10 millió euróval vesz részt a projektek megvalósításában.

E támogatás jelentősen hozzájárul a magyar–szerb határvidék közös fejlesztéséhez és egy harmonikus és biztonságos környezettel rendelkező régió létrehozásához.