2024. április 19., péntek

Megvan az engedély a Sunoko eladásához

A Versenyvédelmi Hivatal engedélyezte az AGRANA Beteiligungs osztrák Rt.-nek, hogy megvásárolja a részben a Miodrag Kostić tulajdonában levő Sunoko cukorgyár többségi tulajdonjogát.

A konkurenciaellenes hivatal megállapította, hogy az adásvétellel nem kerül sor jelentősebb változásra a szerbiai cukortermelés és a cukorrépa-feldolgozás szerkezetében, mint ahogy a cukor nagykereskedelmi értékesítését sem befolyásolja mértékadóan a szerbiai cukorgyár eladása.

A vásárló, az AGRANA Beteiligungs eddig kizárólag a nagykereskedelemben volt jelen a szerbiai piacon, de úgy is csak kisebb mennyiségek árusításával.

Az osztrák cég a múlt év közepén jelentette be vásárlási szándékát. Gazdasági szakértők szerint az adásvétel megkötése után Miodrag Kostić ismét komoly eséllyel indulhat a Hellenic szerbiai cukorgyárainak a megszerzéséért folyó versenybe. Ezzel érdekes helyzet állhat elő a zsablyai és a cservenkai cukorgyárak iránti vetélkedésben, amelyre már bejelentette az igényét egy horvát és egy francia cég, valamint Petar Matijević is.