2024. április 25., csütörtök
MAGYARKANIZSA

Nagy Szebasztián 2016 legjobb sportolója

Pénteken a magyarkanizsai városháza nagytermében a községi sportszövetség díszülésén megválasztották 2016 legjobb sportolóit négy korosztályban (pionír, serdülő, ifjúsági és felnőtt), legjobb klubját, edzőjét és sportmunkásait, akiket serleggel, oklevéllel, emlékplakettel és éremmel jutalmaztak. A díszülést Vranić Váradi Lívia, az önkormányzat protokollügyekkel és tájékoztatással megbízott szakmunkatársa nyitotta meg, aki üdvözölte a megjelent sportolókat, az edzőket, a klubok képviselőit és támogatóit, majd Fejsztámer Róbert polgármester köszöntötte a résztvevőket.

Magyarkanizsán a tavalyi év legjelentősebb sporteseményei a Kanizsa-kupa nemzetközi kézilabdatorna és a nemzetközi úszó- és futómaraton voltak. A sportszövetség külön szabályzat alapján 69 jelölt közül választotta ki a legjobbakat, akik kiválóan szerepeltek a hazai és nemzetközi versenyeken. A község 35 klubja közül legeredményesebben a birkózók, az atléták, az asztaliteniszezők és a modern táncosok szerepeltek. Az önkormányzat tavaly több mint 15 millió dinárral támogatta a községi sportklubok munkáját, beruházásait és a sportrendezvények szervezését.

A pionír lányok korosztályában az év sportolója Marina Živković, a Partizan Atlétikaklub tagja, aki első helyezett lett az országos terematlétikai és szabadtéri többtusabajnokságon és országoskupa-győztes távolugrásban. A serdülő lányok korosztályában az év sportolója Fejős Anna, a Kanizsa Asztaliteniszklub tagja, diákolimpia-bajnok, az iskolai országos bajnokságon egyéniben és párosban második lett, tagja a korosztályos országos válogatottnak. A Vrnjačka Banja-i nemzetközi országos nyílt ifjúsági és serdülőbajnokságon maradéktalanul meghálálta a szövetségi kapitány bizalmát, és háromszor is dobogóra állt, egyéniben, párosban és csapatban is bronzérmet szerzett. Anna egyébként a Kanizsa Úszóklub tagjaként négyszeres országos csapatbajnok.

– Számomra nagy megtiszteltetés és öröm, hogy sorozatban már harmadszor választottak meg az év sportolójának. Tavaly nagyon sok versenyen vettem részt, amelyek közül a legjelentősebb a Düsseldorfban és a Vrnjačka Banján rendezett nemzetközi válogatott-torna, amelyeken sikerült dobogós helyezéseket elérnem. Jelenleg a Csóka csapatában játszom, de az egyéni versenyeken a Kanizsa együttesét képviselem. Mivel a középiskolai tanulmányaimat ősszel Budapesten kezdem meg, tervezem, hogy a Statisztika csapatába igazolok, ott folytatom az asztalitenisz-pályafutásomat. Két sportágban, asztaliteniszben és úszásban is aktívan versenyzek. Ahhoz, hogy az év sportolójának választottak, mindkét sportágbeli eredményeim nagyban hozzájárultak – mondta Fejős Anna.

Az ifi lányok korosztályában az év sportolója Kiss Tímea, az M-Plus Táncklub tagja, mediterrán és országos bajnok. A nők korosztályában az év sportolója Fejős Nelli, az M-Plus Táncklub tagja, Európa- és országos bajnok.

A pionír fiúk korosztályában az év sportolója Mosó Bálint, a Potisje Birkózóklub tagja, aki országos és tartományi bajnok. A serdülő fiúk korosztályában ezt a címet Nikola Berić, a Partizan Atlétikaklub tagja érdemelte ki, aki országos bajnok gerelyhajításban, és tagja a korosztályos országos válogatottnak. Az ifi fiúk korosztályban Nagy Szebasztián, a Potisje Birkózóklub tagja lett az év sportolója, aki mediterrán, Balkán- és országos bajnok. A férfiak korosztályában az év sportolója Gazdag Krisztián országos és tartományi bajnok birkózó.

Az év edzője címet Ivošević Rózsa, a Partizan Atlétikaklub edzője érdemelte ki. A klub pionír korosztályával és az idősebbekkel is foglalkozó, licenccel rendelkező edző tagja az edzők szerbiai egyesületének.

A legsikeresebb sportegyesület a Partizan KOT Cselgáncsklub, amelyben négy diplomás edző és két segédedző dolgozik. 40-45 cselgáncsozóval foglalkoznak, akik kiválóan szerepelnek mind a hazai, mind a nemzetközi versenyeken.

Ebben az évben bevezettek két új kategóriát a díjazásban. A legeredményesebb kis csapat a Hézső Renáta/Sziveri Rita kajak kettes a Bratstvo Kajakklubból: több érmet szereztek a serdülő- és ifjúsági országos és tartományi bajnokságokon. A legsikeresebb nagy csapat a Horgos 1911 Labdarúgóklub pionír korosztályú együttese, amely a 2005/2006-os korosztályban a községközi liga bajnoka lett, és sikeresen szerepelt tíz hazai és külföldi tornán, amelyeken háromszor végzett az első helyen.

A különböző sportágakban végzett többéves munkásságukért négyen kaptak életműdíjat. Kormos Rudolf egyike a Kanizsa Úszóklub alapítóinak, azóta egy második hely és négy országos csapatbajnoki cím koronázza edzői tevékenységét. Kis János több mint harminc éve cselgáncsedző, szakmai irányításával megannyi óvódáskorú, pionír, serdülő és ifjúsági korosztályú versenyző szerette meg a sportágat és ért el sikereket. Oláh Tibor méltatásában három sportterület, a rekreáció, a sporthorgászat és a kispályás labdarúgás szerepelt. Ő a magyarkanizsai sport örökös mozgatórugója, a sport láthatatlan pártolója, aki egykor kiváló sportoló volt, és több mint negyven éve sportmunkásként aktív szervezője a községi sportrendezvényeknek.

– Sportkarrieremet labdarúgással kezdtem, majd sporthorgászként folytattam. Előbb a cégben, ahol dolgoztam, majd később községi szinten aktívan foglalkoztam a sportrendezvények és versenyek szervezésével, és ezt ma is folytatom. Segítettem a magyarkanizsai maraton színvonalasabbá tételében, amelyen évtizedeken keresztül részt is vettem, valamint a községi munkássportjátékok és a kispályás labdarúgótornák szervezésében – mondta Oláh Tibor.

Posztumusz kapta meg a díjat Lackó Ferenc, aki a Potisje Labdarúgóklub első csapatában játszott már 16 évesen, s aktív labdarúgó-karrierjét 42 éves koráig folytatta. Csapatkapitányként a Potisjét a legalacsonyabb rangú ligából a Vajdasági Ligáig vezette. Sikeres pályafutása során megannyi emlékezetes gólt lőtt, és tevékenysége a mai napig követendő példaként állítható a felnövekvő nemzedékek számára.

A 2016-os év sportolója Nagy Szebasztián birkózó.

– Számomra nagy elismerést és sikert jelent, hogy elnyertem az év sportolója díjat, és az ifjúsági korosztályban is a legjobbnak választottak meg. A tavalyi év számomra nagyon nehezen indult, mert az év elején kétszer is sérüléssel bajlódtam, de a felgyógyulásom után sikerült aránylag gyorsan visszaszerezni a formámat, és a jelentős bajnokságokon már felkészülten tudtam szőnyegre lépni. A sok munka és edzés eredményeként sikeresen szerepeltem a mediterrán, a Balkán- és az országos bajnokságon, mivel mindenütt az első helyen végeztem. A legemlékezetesebb és legnehezebb mérkőzésem a mediterrán bajnokság döntője volt, ahol szinte csodával határos módon, ponthátrányból sikerült fordítanom, megnyernem a döntőt és a bajnoki címet. A Potisje első csapatának tagjaként az I. ligában sikerült minden bajnoki mérkőzésemet megnyernem. Az idei év tele van nagy versenyekkel, indulok az U23-as Európa-bajnokságon Szombathelyen, az ifjúsági Európa-bajnokságon Dortmundban és a világbajnokságon a finnországi Tanperében, amelyeken eredményesen szeretnék szerepelni – mondta Szebasztián.