2024. március 28., csütörtök

Véget ért a FEST, kiosztották a díjakat

Hana Jušić horvát rendező Ne gledaj mi u pijat című filmje érdemelte ki a 45. FEST versenyprogramjában bemutatott legjobb filmnek járó Beogradski pobednik díjat. A Srđan Golubović, Branka Katić, Dalibor Matanić, Čeda Kolar és Sergej Trifunović alkotta zsűri díjával a Guðmundur Arnar Guðmundsson rendezte Heartstone című alkotás térhetett haza, egyúttal ez lett a legjobb debütáló film is.

A legjobb rendezőnek Kirill Serebrennikov bizonyult a The Student című alkotásáért. A legjobb forgatókönyvírónak járó díjat Argyris Papadimitropoulos vehette át a Suntan című filmért.

A legjobb női főszereplőnek járó díjat a Ne gledaj mi u pijat filmben nyújtott alakításáért Arijana Čulinénak, míg a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést Pyotr Skvortsovnak ítélték oda.

A nemzeti szelekcióban a Rekvijem za gospođu J című filmet tartották a legjobbnak, amelynek rendezője Bojan Vuletić, és ezzel a filmmel érdemelte ki a díjat a legjobb rendező és a legjobb forgatókönyvíró is, valamint díjat kapott e filmben nyújtott alakításáért Mirjana Karanović színésznő is. A legjobb férfi főszereplő díját Lazar Ristovski érdemelte ki a Miloš Radović rendezte Dnevnik mašinovođe című filmben való kiváló szerepléséért. A legjobb debütáló film a nemzeti szelekcióban Luka Bursać Afterparti című alkotása lett.