2024. április 20., szombat

A Roszatom üdvözli az EU döntését

A Roszatom üdvözli az Európai Uniónak a paksi bővítés állami támogatásával kapcsolatos döntését, és kész elkezdeni a paksi atomerőmű két újabb blokkjának építésére vonatkozó projekt aktív szakaszát - közölte az orosz állami vállalat sajtószolgálata hétfőn.

A Roszatom az idei év végére tervezi az új energiablokkok építéséhez szükséges előkészítési munkák befejezését.
A paksi atomerőmű bővítése 2016-ban első fokon megkapta a környezetvédelmi engedélyeket, beadták az üzemterület engedélyezésével kapcsolatos igénylést. Az idei év fő feladata az új blokkok építésének 2018-ra tervezett, alapvető szakaszára való felkészülés - áll a TASZSZ orosz állami hírügynökség által ismertetett közleményben.
Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese szerint a paksi bővítés a kétoldalú együttműködés fontos projektje.
"A paksi atomerőmű két új blokkjának megépítése az orosz-magyar kétoldalú együttműködés fontos projektje, és mi örömmel kezdjük el megvalósításának aktív szakaszát. Magyarországon a legmodernebb, 3+ generációjú orosz energiablokkokat építünk, amelyek eleget tesznek a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség Fukusima utáni biztonsági követelményeinek és ajánlásainak. Hasonló blokkokat építünk Finnországban, Törökországban, Bangladesben és más országokban" - idézte a Roszatom sajtószolgálatának közleménye Komarovot.
A vállalat adatai szerint a Roszatom első helyen áll a külföldön épített atomerőművek számát illetően: Európa, Közel-Kelet, Észak-Afrika és az ázsiai-csendes-óceáni térség 12 országában épít 34 energiablokkot. A vállalat tízéves külföldi megrendeléseinek értéke 2016-ban meghaladta a 133 milliárd dollárt.
Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy magyar állami támogatást kapjon a paksi atomerőmű bővítése - ez derült ki a brüsszeli bizottság hétfőn kiadott közleményéből.
A bizottság 2015 novemberében indított vizsgálatot annak tisztázására, hogy a paksi erőmű bővítésének finanszírozása megfelel-e az Európai Unió szabályozásának. Brüsszel a mélyreható vizsgálat során megállapította, hogy a két új nukleáris reaktor (Paks II.) megépítéséhez nyújtott magyar pénzügyi segítség állami támogatást tartalmaz. A bizottság jóváhagyta a támogatást az uniós állami támogatási szabályok alapján, miután Magyarország kötelezettséget vállalt a versenytorzulás korlátozására.