2024. március 28., csütörtök

A NIS nem egyeztetett a földművesekkel

Čanak: Hajlandó vagyok elismerni Koszovó függetlenségét

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga (VSZL) felhívja a nyilvánosság figyelmét, hogy a Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) az utóbbi napokban új kőolajlelőhelyek és gázlelőhelyek feltérképezése céljából kutatásokat végez több vajdasági településen, erről azonban nem tájékoztatták a megvizsgált földterületek tulajdonosait.

A régióban Szerbiában fizettetik meg a legalacsonyabb bányászati illetéket, a VSZL erre többször is felhívta a közvélemény figyelmét. A ligások ezért követelik Szerbia és az Orosz Föderáció között megkötött energetikai egyezmény felbontását.

A NIS szakértői a projekt bemutatásakor azt ígérték, hogy a munkálatokat kizárólag a parcellák tulajdonosai beleegyezésével hajtják végre, és ha megszületik az egyezmény, erről szerződést kötnek a földtulajdonosokkal.

A VSZL felhívja a figyelmet arra, hogy ez a mai napig nem történt meg, és emiatt Bácskeresztúr (Ruski Krstur) és Kúla polgárai elégedetlenek.

Vasárnap Nenad Čanak, a VSZL elnöke kijelentette, el kell ismerni Koszovó függetlenségét, többé nem Szerbia része. Hozzátette: Szerbia érdekében áll, hogy „szembenézzünk a valósággal”.

– Szerbiának nagy gondjai vannak, éppen ezért a helyzet megköveteli, hogy vállaljuk a felelősséget azokért a döntésekért, amelyeket ennek okán kötelesek vagyunk meghozni. Koszovó függetlenségének elismerése egy ilyen döntés lenne. A balkáni béke érdekében, Szerbia európai jövőjéért és a két nép megbékéléséért hajlandó vagyok támogatni egy ilyen döntést – olvasható Čanak nyilatkozatában.