2024. március 29., péntek

Sok még a tennivaló

Szerbia nagyon elmaradt a környezetvédelem fejlesztése terén

A Koalíció 27, melyet tizenegy környezetvédelmi civil szervezet képez, elkészítette harmadik jelentését A 27. fejezet Szerbiában: még mindig előkészületben címmel. Az Európai Unióhoz való csatlakozási tárgyalások 27. fejezete a környezetvédelemre és az éghajlatváltozásra, illetve az ezeket a területeket szabályozó törvényi előírásokra vonatkozik. Az éves jelentés összegzi az ezeken a területeken végbemenő változásokat Szerbiában. A kritikus jellegű beszámoló a kihívásokról, problémákról szól, és konkrét javaslatokat tartalmaz arra vonatkozóan, hogy a kormány hogyan tegye eredményessé a csatlakozási tárgyalások folyamatát, és hogyan javítson ténylegesen a környezet állapotán. A jelentés részleteiről pénteken Nataša Đereg, a Cekor igazgatónője számolt be a sajtónak, mely szervezet a Koalíció 27 tagja is egyben.

– A legnagyobb probléma a környezetvédelmi rendszer finanszírozása és megszervezése. Egy teljes szemléletváltásra lenne szükség, s be kellene látni, hogy a környezetvédelem nem kiadás, hanem számos lehetőséget kínál fel. A jelentést az Európai Bizottság és az EU szerbiai delegációjának is bemutattuk, abban a reményben, hogy ez a fejezet hamarosan megnyílik, azonban nagyon fontos, hogy a kisebb civil szervezetek is bekapcsolódjanak a környezet állapotának figyelemmel követésébe, és informálják róla az érintetetteket. Ahhoz, hogy 2030-ig a hazai előírásokat összehangolják az unióssal, 10,6 milliárd euróra van szükség. Ennek egy részét az EU állja, Szerbiának pedig a különféle környezetvédelmi illetékekből befolyó pénzt kellene erre a célra fordítania. Csakhogy bár létrehozták a Zöld Alapot, figyelembe véve a struktúráját, nincs rá garancia, hogy az illetékekből befolyó összeget mire fordítják. Sajnos sok terület nincs lefedve, nincs elég ember, aki foglalkozna a környezetvédelmi kérdésekkel, mind a csatlakozási tárgyalásokat, mind az egyéb környezetvédelmi ügyeket, engedélyek kiadását, tanulmányok megírását illetően. Jól példázza ezt, hogy egész Szerbiában csupán egyetlen bányaügyi felügyelő van. A polgárok sincsenek kellően informálva, nincs megoldva a hulladékkezelés, nagy a levegő szennyezettsége, nincs megoldva a szennyvíztisztítás, és számos egyéb  problémával és lemaradással kell szembenézni – sorolta a Cekor igazgatónője.

A Koalíció 27 jelentésében problémaként vetik fel, hogy a környezetvédelemre és természeti erőforrásokra vonatkozó jogszabályokat sürgősségi eljárásban hozzák meg, s nem marad lehetőség közvitára, többek között szóvá teszik, hogy európai szinten Szerbiában a legszennyezettebb a levegő, az országnak nincs vízgazdálkodási stratégiája, a szennyvíz mindössze tíz százalékát dolgozzák fel, a fejlesztési projektumok sokszor veszélyeztetik a védett területeket és a biodiverzitást, a vegyi anyagok és a biocid termékek kezelését sem sikerült még összehangolni az uniós követelményekkel, az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményébe Szerbia ugyan bekapcsolódott, azonban nem igazán járul hozzá azokhoz a globális intézkedésekhez, amelyek az éghajlatváltozás következményeit enyhítenék.

Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, a Terra's Egyesület és a Szerbiai Fiatal Kutatók közös projektumot indítottak el, melynek keretében egy ökokapcsolatpontot hoznak létre a szabadkai Aarhus Központ honlapján, s ezen keresztül tájékozódni tud mindenki a 27. fejezettel kapcsolatban, ezzel párhuzamosan pedig igyekeznek felhívni a polgárok figyelmét a környezet megóvásának fontosságára, olvashatók lesznek a környezetvédelemre vonatkozó törvények és a különféle hatástanulmányok, értesítések, továbbá hírt adnak a Szerbiai Fiatal Kutatók által indított képzésekről is.