2024. március 29., péntek

Trócsányi: Magyarország eleget tesz nemzetközi kötelezettségeinek

Magyarország mindenben eleget tesz nemzetközi kötelezettségeinek – jelentette ki az igazságügyi miniszter pénteken Röszkén.

Trócsányi László (Fotó: MTI)

Trócsányi László (Fotó: MTI)

Trócsányi László a röszkei tranzitzónában tájékozódott a jogi segítségnyújtás folyamatáról. Ezután újságíróknak azt mondta: a Magyarországot Brüsszelben a migráció kezelése, a menekültügyi eljárások miatt ért támadások teljes mértékben alaptalanok, azokat vissza kell utasítani.

A miniszter közölte, hétfőn részt vett az Európai Parlament az állampolgári-jogi, bel- és igazságügyi bizottság Magyarországgal és a migrációval foglalkozó ülésén. A résztvevő képviselők döntő többsége és jogvédő szervezetek komoly kritikával illették az országot, azt állítva, nem tesz eleget nemzetközi kötelezettségeinek, a migránsokkal való bánásmód nem megfelelő, támadás érte a jogi segítségnyújtás módszerét, az ügyintézés módját.

Trócsányi László kifejtette, ezért személyesen, a helyszínen tájékozódott a rendszer működéséről. A miniszter leszögezte, a magyar állam biztosítja a jogi segítségnyújtást, annak igénybevételéről – többek között – arabul is tájékoztatást kapnak az érintettek, a bíróságokkal való kapcsolattartás professzionálisan működik.

A helyszínen dolgozó szakemberek odafigyelnek munkájukra, szakmai felelősséggel végzik nem könnyű feladatukat – mondta.

A miniszter kiemelte, hogy migráns és menekült között különbséget kell tenni. Rengeteg olyan ember érkezik a magyar határhoz, aki nem tekinthető menekültnek – tette hozzá.

Az illegális migrációval szemben fel kell lépni, mert különben a schengeni határaink, a belső mozgás szabadsága kerül veszélybe. Olyan belső határok jöhetnek újra létre, amelyek ellen küzdöttünk a rendszerváltás idején – hangsúlyozta Trócsányi László.