2024. március 29., péntek
BRASSÓI TUDÓSÍTÓNKTÓL

Korruptak a magyar diákok?

Bűnügyi vizsgálat alá vetett iskolaigazgató, Korrupcióellenes Ügyészség által vegzált szülők, kihallgatással rémített gyerekek, beiratkozást akadályozó Tanfelügyelőség. Ezek a kellékei annak az erőfitogtatásnak, amelyet a romániai igazságszolgáltatás folytat a marosvásárhelyi magyar közösség ellen.

A marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum épülete (Fotó: MTI)

A marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum épülete (Fotó: MTI)

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség szövetségi elnöke szerint orwelli állapotokra emlékeztet, amit a Korrupcióellenes Ügyészség (KÜ) művel a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceumba járó tanulók szüleivel, hiszen szekus módszereket használva próbálja megfélemlíteni és elbizonytalanítani őket, valamint ellehetetleníteni az iskola működését.

A marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum az egykori katolikus gimnáziumban jött létre, abban az Unirea (Egyesülés) középiskolában, ahol magyar és román tagozat is működött már. A román osztályok számát növelni szerették volna, ám a római katolikus középiskola beindítása után nem maradt elegendő terem. Ekkor a Korrupcióellenes Ügyészség vizsgálódni kezdett, és azt találta, hogy a Marosvásárhelyi Városi Tanács mulasztása miatt nem teljesen törvényes a líceum működése. Nem az adminisztratív tévedés kijavítása volt azonban az igazságszolgáltatás célja, hanem a katolikus iskola ellehetetlenítése. Emiatt kivizsgálást indítottak a líceum igazgatója ellen. A napokban, a beiratkozások idején pedig a KÜ beidézte, kihallgatta a szülőket, jócskán túllépte hatáskörét, mivel a gyerekek felekezeti hovatartozására is rákérdeztek, illetve arra ragadtatták magukat, hogy arra is rákérdeztek, miért, kinek a sugallatára íratták katolikus iskolába azokat, akik nem is katolikusok. Mintha ez törvénybe ütköző – netántán korrupciós – cselekedet lenne. Azzal is igyekeztek ráijeszteni a szülőkre, hogy a gyerekeket is kihallgatják az ügyészek.

Eközben a Maros Megyei Tanfelügyelőség telefonon utasította a megbízott igazgatót, hogy ne fogadja el a szülők beiratkozási kéréseit, mert az iskola helyzete nem tisztázott.

Novák Csaba Zoltán maros megyei szenátor elmondta, hogy már háromszor is tárgyalt az oktatásügyi miniszterrel, aki három olyan dokumentumot is elküldött a Polgármesteri Hivatalnak, a Tanfelügyelőségnek és az iskolának, amelyek alapján tisztázhatták volna a helyzetet.

Az RMDSZ a bukaresti pápai nunciatúrának és több külképviseletnek –   köztük az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének is –   a tudomására hozta azt, hogy Romániában az igazságszolgáltatás eszközeivel lehetetlenítik el egy jogszerűen megalakult felekezeti iskola működését. Arra a meggyőződésére apellált az érdekvédelmi szervezet, hogy egy jogállamban nem az ügyész dönt egy iskola működéséről.

Ám félő, hogy azoknak van igazuk, akik úgy sejtik, hogy Románia nem jogállam.