2024. április 25., csütörtök

Benyújtották Aleksandar Vučić jelölését

A Szerb Haladó Párt és koalíciós partnereinek a képviselői átadták a Köztársasági Választási Bizottságnak Aleksandar Vučićnak, a SZHP vezetőjének és miniszterelnöknek a köztársasági elnöki tisztségre való jelöléséhez szükséges dokumentációt, és 59 ezer támogató aláírást.

Az Aleksandar Vučić jelöléséhez szükséges aláírásokat Darko Glišić, a SZHP Végrehajtó Bizottságának elnöke, Marko Đurić, Marija Obradović, Milenko Jovanov és Miloš Vučević a SZHP Főbizottságának alelnökei, valamint a koalíciós partnerek képviselői Ivica Dačić, Milan Krkobabić és Pásztor István. Az aláírásokat tartalmazó dobozokat a SZHP mintegy húsz híve vitte be, akik kabátján az „Aleksandar Vučić, gyorsabban, erősebben, jobban” választási szlogen állt.

A hatalmi koalíció pártjai korábban hoztak döntést arról, hogy Aleksandar Vučić lesz a közös jelöltjük az államfői tisztségre.

Miloš Vučević, a SZHP alelnöke kijelentette, hogy a párt a saját soraiból a legjobb jelöltet javasolta, és hogy Vučić a szerbiai politikai stabilitás biztosítéka.   

„Mindannyian együtt, a polgárokkal közösen meg fogjuk akadályozni a macedón, romániai vagy az ukrajnai forgatókönyvet. A választási versenynek a kimenetele bizonytalan. Nem lesz könnyű, de biztos vagyok benne, hogy a polgárok Szerbia fejlődésének a folytatása mellett döntenek” – mondta Vučević az újságíróknak a Köztársasági Választási Bizottságban.

Ivica Dačić, a Szerbiai Szocialista Párt elnöke kijelentette, hogy a tény, hogy közel 60 ezer támogató aláírást gyűjtöttek össze azt bizonyítja, hogy a polgárok felismerték, hogy a hatalmi koalíció jó jelöltet választott.

A választásokat csütörtökön írták ki, a jelöléseket pedig legkésőbb húsz nappal az április 2-ára kiírt választások előtt kell benyújtani.

„Itt nincsenek pártközi különbségek. Csak a SZSZP 12 ezer aláírást gyűjtött össze, ami azt mutatja, hogy a javaslatunk széleskörű és tömeges támogatásra talált. Vučićnak győznie kell, hogy Szerbia megőrizze a politikai stabilitást és folyamatosságot. Hogy folytathassuk azt az utat, amelyen haladunk, hogy egy erős államot építsünk, hogy a polgárok úgy éljenek, mint a modern Európa polgárai” – nyilatkozta Dačić.

Hozzátette, hogy az ellenzék részéről nem hallott programba foglalt elképzeléseket és állásfoglalásokat a legfontosabb témákról, csak Aleksandar Vučić bírálatait. Dačić nem kételkedik Vučić győzelmében.

„Nem gondolják talán, hogy ennyi évi politikai tapasztalattal valakit támogatnék, aki nem nyeri meg a választásokat” – mondta.

Milan Krkobabić, a Szerbiai Egyesült Nyugdíjas Párt elnöke kijelentette, hogy Szerbia nehéz időszak előtt áll, és hogy ehhez komoly, határozott és bátor emberek szükségesek, megállapítva, hogy Vučić ilyen jelölt.

„Aleksandar Vučić, köztársasági elnökjelöltünk mindezeknek a feltételnek eleget tesz. Komoly feladatokhoz komoly ember” – mondta Krkobabić.

Rasim Ljajić, a Szerbiai Szociáldemokrata Párt elnöke elmondta, hogy pártja támogatja Vučićot, mert a folytonosságot akarja, Szerbia gazdasági erősödését, az európai integráció folytatását és politikai stabilitást, amely mint politikai érték a veszélybe került az egész világban.

„Elvárom, hogy Aleksandar Vučić azoknak az elnöke is legyen, akik rá szavaznak és azoknak is, akik ellene szavaztak” – mondta Ljajić, aki hozzátette, hogy úgy tűnik a választási kampány Aleksandar Vučić bírálatainak a jegyében zajlik majd.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kijelentette, hogy tegnap sok vajdasági magyar támogatta aláírásával Aleksandar Vučić jelölését a köztársasági elnöki posztra, és hogy a VMSZ a SZHP-al az elmúlt években partneri viszonyban volt. A támogatást az is indokolja, hogy Szerbia és Magyarország között az elmúlt három évben jó viszony volt, és Vučić jó érzékkel viszonyult a szerbiai kisebbségek iránt.   

„De a politika nem mentes személyes motívumoktól sem. Aleksandar Vučić nekem barátom és partnerem volt” – közölte Pásztor, aki hozzátette, természetes, hogy támogassa Vučić jelölését, hiszen együtt vannak az Európa Parlament néppárti tömörülésében, a családban pedig egymást támogatni kell.