2024. április 25., csütörtök

A duális oktatás előnyeiről

Zentán az oktatási intézmények és a vállalkozások képviselői tanácskoztak
(fotó: Herédi Krisztián)

(fotó: Herédi Krisztián)

A zentai oktatási intézmények vezetői a község területén működő vállalkozások képviselőivel arról folytattak eszmecserét, hogy Zenta gazdasági életében milyen lehetőségek rejlenek, amelyek a duális képzés területén az oktatásban is megvalósíthatóak lennének. A tanácskozást a zentai önkormányzat és a szerbiai Oktatásügyi, Tudományos és Technológiai Fejlesztésügyi Minisztérium szervezte.

– Az oktatási minisztérium nagy erőbefektetéssel dolgozik a duális oktatás bevezetésén, s ez minden bizonnyal egy hosszú távú folyamat lesz – nyilatkozta a tanácskozást követő sajtótájékoztatón Vicsek Annamária, a minisztérium államtitkára, s hozzáfűzte, éppen ezért nem minden esetben tudják ezt az idei év szeptemberétől bevezetni.

Az államtitkár elmondta, hogy jelenleg hatvan olyan duális szak létezik, amelyre már kidolgozott tanterv létezik, s mivel az oktatás fejlesztéséért felelős intézet az, amely kidolgozza ezeket, meg kell várni, hogy minden szak esetében elkészüljenek a tantervek.

– Jelenleg négy program van kidolgozás alatt, s amennyiben ezeket az Országos Oktatási Tanács elfogadja, akkor szeptembertől ezek is továbbműködhetnek – újságolta az államtitkár, aki egyben kihangsúlyozta, hogy egy hosszú távú tervről van szó, amit egy nagyon átfogó kutatás és elemzés kellett, hogy megelőzzön.

– Tudni kell, hogy a szerbiai, illetve a vajdasági munkaerőpiacon az elkövetkező négy-öt évben milyen munkaerőre is van szükség, s amennyiben ezek az adatok a rendelkezésükre állnak, csak akkor derül ki, hogy milyen szakokat is kell megnyitniuk és milyen képzéseket is kellene előnyben részesíteni – mutatott rá az államtitkár, aki szerint kizárólag ebben az esetben beszélhetnek majd egy sikeres oktatási stratégiáról, amikor is nem az ezidáig megszokott tervek és programok alapján termelik ki az új munkaerőt, hanem a piaci szükségleteknek eleget téve történik mindez.

Vicsek Annamária elmondta azt is, hogy Zentán, a duális képzést illetőleg, elég kevés lehetőség adott. Jelenleg ugyanis egyedül a közgazdasági és az egészségügyi iskolában folyó oktatás az, ami leginkább megfelel a duális képzés követelményeinek. Ezeknek az iskoláknak a tantervében eleve nagy óraszámmal van jelen a gyakorlati oktatás, s ez a fajta képzés és a duális oktatás csak annyiban különbözik egymástól, hogy amíg a két középiskolában az iskolában, illetve az egészségügyi középiskolában a kórházban és az egészségházban zajlik a gyakorlati képzés, addig a duális rendszerben ez magáncégekben zajlana.

A duális képzés keretében ugyanis a középiskolás diákok a vállalatoknál hetente 1–3 napot töltenének gyakorlattal, amelyek ellenében a cégek valamilyen ösztöndíjban, vagy valamilyen más juttatásban (ebédjegy, havonta folyósított zsebpénz, oktatási eszközök biztosítása stb.) részesítenének a gyakorlaton résztvevő fiatalokat – emelte ki az államtitkár. Mint hozzáfűzte, a cégek sem csupán fogadnák és felkészítenék a fiatalokat, hanem gyakorlatilag befektetnének annak érdekében, hogy néhány év múlva teljes mértékben kiképzett, munkára kész káderek álljanak a rendelkezésükre.

Rácz Szabó Róbert, a Zentai Iparegyesület titkára szerint érdeklődést mutatnak a diákok duális képzés iránt, mivel nagyon-nagy hiány mutatkozik a szakemberekből, s ennek a képzéstípusnak köszönhetően olyan szakembereket lehetne képezni, akiket a vállalkozók alkalmazni is tudnának. Rácz Szabó megjegyezte azt is, hogy egyelőre még számos probléma felmerül a képzéssel kapcsolatban, de lényegében ők is arra törekednek, hogy ezt a szabályozást megfelelőre alakítsák.

A pedagógusok közül Tóth Kornél, a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola igazgatója nyilatkozott a helyi és a regionális médiumok képviselőinek, aki a tanárok nevében is üdvözölte a kezdeményezést, s rámutatott, hogy lényegében nagyon régóta a pénteki tanácskozás az első ilyen jellegű kapcsolatfelvétel a helybéli oktatási intézmények és a vállalkozások képviselői között, s egyben abbeli reményének is hangot adott, hogy a diákok érdekében folytatódik és kölcsönösen gyümölcsöző lesz ez az eszmecsere.