2024. április 25., csütörtök

Önkormányzati segítséggel a munkahelyekig

Szerbiában az újvidéki városvezetés támogatja a legnagyobb pénzösszeggel a foglalkoztatás serkentésére irányuló tevékenységeket, legalább kétszer annyi pénzt irányoz elő a városi költségvetésben erre a célra, mint amennyit a többi szerbiai település illetékesei.

Az újvidéki önkormányzat az idén 135 millió dinárral támogatja a foglalkoztatásserkentésre irányuló tevékenységeket (Dávid Csilla felvétele)

Az újvidéki önkormányzat az idén 135 millió dinárral támogatja a foglalkoztatásserkentésre irányuló tevékenységeket (Dávid Csilla felvétele)

Saša Bilinović, a Városi Gazdasági Hivatal vezetője elmondta, hogy az idei városi költségvetésben 135 millió dinárt irányoztak elő a foglalkoztatásserkentő tevékenységek támogatására. A polgármester már kiírta a gyakornokok foglalkoztatására vonatkozó pályázatot, hamarosan 200 fiatal jut munkához.

Nevena Živković, a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat újvidéki részlegének a megbízott igazgatója és Smiljana Radovanović, az intézet foglalkoztatási, vállalkozói, oktatási és kiképzési osztályának a vezetője egy prezentáció keretében ismertette azokat a pályázatokat, amelyek a munkafelesleggé nyilvánított dolgozóknak, és a huzamosabb ideje (több mint 18 hónap) munkanélküli személyeknek hivatottak segíteni. Az előadáson több hasznos információt lehetett hallani arról, hogyan szerezhetnek támogatást a munkaadók dolgozóik továbbképzéséhez, és hogy miként kaphat támogatást az, aki olyan mozgássérültet alkalmaz munkásként, akinek nincs munkatapasztalata. A Dnevnik napilapnak Bilinović kifejtette, hogy a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat kiváló együttműködést alakított ki az újvidéki önkormányzattal, majd ismertette, hogy az utóbbi években érezhetően csökkent a munkanélküliség, a becslések szerint 4 százalékkal.

Az előadásra sokan ellátogattak, az újvidékieket érezhetően komolyan foglalkoztatja az új munkahelyek létrehozása és a foglalkoztatás fejlesztése az önkormányzat területén.

A prezentáción hasznos tudnivalókat közöltek a munkahelyi pályázatokkal kapcsolatban, informálták a jelenlevőket az útiköltség kifizetésének szabályairól és a betegszabadsággal kapcsolatos kérdésekről is.