2024. április 19., péntek
KELEBIA

Jobb megelőzni, mint gyógyítani

Egészségügyi szűrővizsgálatot szerveztek pénteken a kelebiai helyi közösségben, hogy felhívják a lakosság figyelmét az egészséges életmód fontosságára. A szűrésen dr. Nada Kosić Bibić az Egészségnépszerűsítő Központ osztályvezetőjével beszélgettünk.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– A rizikófaktorok kiszűrése érdekében cukorszintvizsgálatot, vérnyomásmérést végeztünk, továbbá a koleszterinszint, a BMI index, azaz testtömegindex meghatározására került sor, ami által meghatározható az elhízás foka, valamint a dohányosoknál mértük a szén-monoxid mértékét a kilélegzett levegőben – mondta a doktornő.

A szűrővizsgálatokat követően a szakemberek az egészséges táplálkozás jelentőségére, valamint a dohányzás káros hatására hívták fel a figyelmet, a nőknek pedig a mellek önvizsgálatát mutatták meg.

– Nagyon fontos magasabb szintre emelni az egészséges táplálkozás fontosságának jelentőségét, ugyanakkor ösztönözni kell a fiatalokat is az egészséges táplálkozási szokások betartására. Ahhoz, hogy megváltoztassuk viselkedésünket, a legfontosabb, hogy változtassunk meggyőződéseinken – hangsúlyozta dr. Nada Kosić Bibić.