2024. április 20., szombat

Kétszáz ifjú matematikus

Oklevél a matematikaversenyeken legjobb eredményt elérő diákoknak

Immár tizenhetedik éve díjazzák a szabadkai ifjú matematikai tehetségeket, akik a matematikaversenyeken a legjobb eredményeket érték el. Összesen kétszáz általános iskolás és középiskolás ifjú matematikus vehette át az okleveleket és díjakat, melyek kiosztására tegnap került sor a városháza dísztermében.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Ljubica Kiseličkitől, a matematikai versenybizottság elnökétől megtudtuk, 60 középiskolás és 140 általános iskolás szabadkai diákot részesítettek elismerésben, a Dunkermotoren vállalat pedig 28 ajándékcsomaggal járult hozzá a díjazáshoz. A versenyeken a legjobb eredményt a középiskolások közül Marko Mijatović, az általános iskolások közül pedig Engi Igor érte el.

– A középiskolások városi szintű versenyén hatvannégy diák vett részt, és mintegy harmincöten mérettették meg magukat a körzeti versenyen. Közülük hatan az országos matematikaversenyen is képviselnek minket. Az általános iskolások városi szintű versenyén általában mintegy négyszáz tanuló vesz részt és általában a Kizur István, a Sonja Marinković, a Széchenyi István és a Miroslav Antić iskolák diákjai szerepelnek a legjobban, de mivel még nem ismerjük a körzeti verseny eredményeit, így azt sem tudjuk, hogy kik jutnak tovább az országos versenyre – mondta a versenybizottság elnöke.

A díjkiosztón Ljubica Kiselički mellett Fehérvári Magda, az önkormányzat Társadalmi Tevékenységek Titkárságának titkárhelyettese is köszöntötte a tanulókat, szüleiket és a tanárokat.

– Minden dolog szám – írta Pitagorasz, akit a számok atyjának is neveztek –, így tehát a számokkal foglalkozni nem más, mint a mindenséggel foglalkozni. Nagy örömmel tölt el, hogy ilyen sok fiatal érzett magában megfelelő energiát, lelkesedést és tudást, hogy elinduljon ezen a versenyen és megmutassa, mire képes. Szeretnék nektek gratulálni, hiszen a versenyen való részvétel a jövő szempontjából is fontos üzenettel bír, azt mutatja meg mindenki számára, hogy nagyon tehetségesek vagytok és érdemes továbbhaladni, továbbfejleszteni magatokat ezen a területen – mondta a titkárhelyettes.