2024. március 29., péntek

Közösségmegtartó erővel előre

Számítógépes és könyvtártermet avattak Tóthfaluban

Tegnap adták át rendeltetésének Tóthfaluban az újonnan berendezett számítógépes és könyvtártermet, amelyet most már az ott működő diákotthon hetven lakója szabadon használhat. Mindez az anyaországi Emberi Erőforrások Minisztériumának 2,9 millió forintos támogatásának köszönhető. A plébánia épületében lévő teremben tizenegy, a kor igényeit kielégítő számítógép szolgálja a tanulókat, s ugyanitt kap helyet a meglévő mintegy húszezer könyv is.

Utasi Jenő atya, Soltész Miklós államtitkár és Pásztor István, a tartományi parlament elnöke a megnyitón (Kónya Róbert felvétele)

Utasi Jenő atya, Soltész Miklós államtitkár és Pásztor István, a tartományi parlament elnöke a megnyitón (Kónya Róbert felvétele)

A jeles eseményt megtisztelte jelenlétével Magyarországról Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár és Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke is. Az ünnepélyes átadást a helyi Tutti zenekar fellépése előzte meg, akik az Arany János-évforduló alkalmából zenés-verses összeállítással készültek, és tették bensőségesebbé a falu számára jelentős eseményt, amit, lévén szó egyházi intézményről, természetesen meg is áldottak, Zapletán Géza szentelte meg a termet, mielőtt a diákotthon megálmodója és annak fáradhatatlan irányítója, Utasi Jenő plébános és vendégei ünnepélyesen átvágták a szalagot.

– Követni szeretnénk az újabb kihívásokat az oktatás területén, ehhez járul hozzá a most rendeltetésének átadott számítógépes és könyvtárterem, aminek létrejöttéért nagyon hálásak vagyunk. A könyveinket eddig dobozokban őriztük elásott kincsekként. Egyelőre csak egyharmadát sikerült csak a polcokra sorakoztatni, vár ránk még az a feladat, hogy rendszerezzük a könyveket, de ehhez is minden adott már. Ahhoz, hogy úgy működjön az intézményünk, ahogyan azt szeretnénk, még egy tornateremre volna szükségük az akadémistáinknak, valamint az iskolánk déli és északi szárnyaiban a szaktantermek kialakítása is fontos lenne – mondta el Jenő atya.

Pásztor István ugyanakkor köszönetét fejezte ki a zászlóvivő magyar kormánynak és a plébánosnak, aki a kisközösség egyik motorja.

– Ahhoz, hogy egy közösség fejlődni tudjon, fontos, hogy a közösségen belül legyenek olyan emberek, akiknek az elképzelés mellett hitük is van abban, hogy azt talpon lehet tartani és tovább is lehet fejleszteni. A sok ilyen emberünk között az egyik ilyen Utasi atya. A magyar kormány pedig azt bizonyítja, ha épkézláb elképzelés és közösségépítési szándék van, akkor ezek mögé a szándékok mögé odaáll. Külön fontossággal bír ez a fejlesztés amiatt is, mert ez egy egyházi jellegű fejlesztés. A tóthfalusi példa az egyház megtartó erejére is kiváló, tudjuk, a magyarságot nem lehet megtartani se egyház, se politika, se civil szervezetek, se oktatás, se művelődés, se sport nélkül, ezek az elemek Tóthfaluban mind összeérnek, ezért olyan különleges – hangsúlyozta a képviselőház elnöke.

Soltész Miklós államtitkár is, aki a támogatás gyümölcsét jött átadni, elismeréssel nyilatkozott a tóthfalusi tevékenységekről.

– Jenő atya bemutatott nekem egy focilabdát, amin egy evangéliumi idézet van, és sok-sok híres ember aláírása. Ezen az szerepelt, hogy Jobb adni, mint kapni. Hogyha ilyen szellemiségben tudják itt nevelni a gyermekeket, márpedig úgy látom, hogy igen, akkor biztos, hogy azok a fiatalok, akik megkapták ezt a termet, az egész életüket így fogják élni. Ez fontos a magyarság szempontjából, de a szerbség miatt is, mert hála Istennek olyan világban élünk most, amikor a közeledés elindult a két ország között. A megbékélés egyre szélesebb részét és örömét látjuk, viszont tudjuk azt is, mindkét oldal küzd a migrációs kérdéssel. Ha mi kereszténységben, ortodoxiában, katolicizmusban, protestáns egyházakban összefogunk, azt gondolom, hogy a helyben maradásunk meglesz. Mi akkor tudunk támogatni bármilyen ötletet, ha az hosszú távra mutat, ilyen a tóthfalusi is. Ők magyarságra, kereszténységre, hazaszeretetre nevelnek.