2024. április 20., szombat
FEDETT PÁLYÁS ATLÉTIKA-EB, BELGRÁD

Aranyérem és a világ idei legjobb eredménye

Súlylökésben még a nyomába sem értek a címvédő Márton Anitának, aki az idei év legjobb teljesítményével nyerte meg a számot

HELYSZÍNI TUDÓSÍTÁS

Márton Anita szegedi súlylökőnő a világ idei legjobb eredményével védte meg az Európa-bajnoki címet. A bronzérmes olimpikon fokozatosan haladt, a délelőtti selejtezőben csak harmadikra dobta át a szintet, bár utóbb kiderült, első dobása is elegendő lett volna. Délután már nem volt taktikázás, egyből olyant dobott (18,67), ami a többiek számára eleve elérhetetlen volt, másodikra még javított, harmadikra pedig 19,24-es idénycsúccsal tett pontot a viadal végére, és ráadásként utolsóra még ezen is javított négy centimétert.

Márton Anita (Ótos András felvétele)

Márton Anita (Ótos András felvétele)

Óriási médiaérdeklődés mellett tegnap Belgrádban megkezdődött a fedett pályás atlétika-Eb, amelynek nyitónapján magyar szempontból a női súlylökés és az ötpróba volt a legérdekesebb, hiszen mindkét számban magyar érmet vártunk. A legfényesebbet természetesen a címvédő Márton Anitától, aki idei eredményei alapján toronymagas esélyes volt súlylökésben. Csak hát későn „ébredt” Anita, mert első két kísérlete „csak” az 5. helyre volt elegendő, de edzője, Eperjesi László egy pillanatig sem volt ideges: „Túl lapos volt a lökésed. Használd a lábad… Anita, borzasztóan lassú vagy…” A harmadik kísérlet aztán már kezdett hasonlítani valamire, mert a 18,44 méter mindjárt az élre repítette. „Nem nagyon szoktunk délelőtt lökni, általában délután, este vannak a versenyek, így picit gondot okozott, hogy korán kellett kelni, s mindjárt jól teljesíteni. A harmadik kísérletemre szerencsére sikerült összeszedni magam, és hozni azt, amit egyébként tudok” – nyilatkozta Anita a selejtezők után. Szerinte a regenerálódás nem jelent problémát: „Elég kevés idő van a selejtező és a döntő között, általában több szokott lenni, de most visszamegyek a szállóba, pihenek, ebédelek, és jövünk is vissza. Mindig kétszer edzek egy nap, így nem szabadna, hogy gondot jelentsen a délutáni program.”

A súlylökés döntője nem hozott különösebb izgalmakat, Márton Anita győzelméhez kétség sem férhetett, jól kezdett, a többiek a nyomába sem értek. Egyedül az volt kérdéses, sikerül-e megjavítania saját országos csúcsát. Az első három lökést követően úgy tűnt, meglehet a 19,33 méteres határ, a sorrendcserét követően azonban megtört a lendülete, végül öt centivel elmaradt a rekordtól. Teljesítménye így is megsüvegelendő, gyakorlatilag egy métert vert a teljes mezőnyre.

Azzal a céllal jöttem, hogy megvédjem a két évvel ezelőtti Európa-bajnoki címemet, szerencsére ez sikerült. Másik célomtól, az országos csúcs megjavításától sajnos öt centivel elmaradtam, ennek ellenére természetesen boldog vagyok. Nagyon kicsi hiányérzet ugyan van bennem, de csak azért, mert az utóbbi években mindig sikerült dupláznom, az éremszerzés mellett az országos csúcs is összejött, de az elsődleges cél így is sikerült. Arra nem számítottam, hogy ilyen sokat rá tudok verni a többiekre, de igazából nem születtek rossz eredmények, hiszen több egyéni és országos csúcs is lett. Tényleg egy jó mezőny volt. Általában így zajlanak a versenyeim, lökésről lökésre javítok, sokszor az utolsó a legjobb, hiszen érzi azt az ember, hogy most már nincs több lehetősége, mindent bele kell adni. Ma is így történt” – nyilatkozta Márton Anita a döntőt követően.

Természetesen az edzője, Eperjesi is örült: „Minden okom megvan rá, hogy teljességgel elégedett legyek. Sajnálom, hogy nem jött össze még az az öt centiméter, ami az országoshoz kellett, de ebben a pillanatban ne kívánjunk túl sokat. Anita kétszer lökött 19 méter felett, így nagyon örülök. Talán a kilökésen lehetett volna még javítani, s akkor meglett volna a csúcs. Így ez most a jövő évre maradt, mert immár a szabadban folytatjuk a versenyzést, s remélem, hogy a londoni világbajnokságig elérjük a 20 métert.”

Belgrádban tehát a magyar himnusz csendült fel legelőször, s reméljük, hogy a folytatás is ilyen szép lesz.

Ötpróbában Zsivoczky-Farkas Györgyi és Krizsán Xénia harcolt a jó helyezésért, s három szám után előbbi 2873 ponttal a bronzérmes helyen állt, honfitársnője pedig 11 ponttal lemaradva a 4. helyen követte. Délelőtt e versengés magasugrás száma nyűgözte le legjobban a nézőket, mert a belga éllovas, Nafissatou Thiam megdöntötte a verseny csúcsát, s végül már a kitűnő 1,99 métert rohamozta.

A délutáni program a megnyitóval kezdődött, felszólalt Veselin Jevrosimović, a Szerbiai Atlétikai Szövetség elnöke, majd Slobodan Branković, a szervezőbizottság elnöke, aki elmondta, reményeik szerint a 2020-as világbajnokságnak is Belgrád ad majd otthont. A felszólalók sorát Svein Arne Hansen, az Európai Atlétikai Szövetség elnöke zárta, aki hivatalosan is megnyitotta a rendezvényt.

Amela Terzić végre jól versenyzett 1500 méteren. Eleinte a középmezőnyben futott, 300 méterrel a cél előtt élre állt, végül másodikként, új országos csúccsal jutott be a ma esti döntőbe. Sikeres volt Lazar Anić távolugró is, aki 798 centiméteres új egyéni csúccsal jutott túl a selejtezőn, és estére a döntőben léphet fel.

Az első napon a férfiaknál Strahinja Jovančević ás Virovecz István távolugrók, Miloš Raović 400 méteren, Vindics Balázs 800 méteren, a nőknél pedig Kéri Bianca 800 méteren és Milica Emini gátfutónő nem jártak sikerrel. Ők nem jutottak túl a selejtezőn, míg Tamara Salaški 400 méteren, Kozák Luca és Kerekes Gréta gátfutónők, Baji Balázs leléptetéssel és Szűcs Valdó gátfutók az elődöntőben fejezték be a szerepést.

Szombaton rajtol Szerbia három Eb-érmes atlétája. 9.30-kor Mihail Dudaš hétpróbázó, 11-kor Asmir Kolašinac súlylökő, 12 órakor pedig a címvédő Ivana Španović távolugró kezdi meg a versenyzést. 

Zsivoczky-Farkas bronzérmes

Zsivoczky-Farkas Györgyi bronzérmet nyert, míg Krizsán Xénia negyedik helyen végzett ötpróbában. Mindkét magyar egyéni rekordot állított fel. A riói olimpián nyolcadik Zsivoczky-Farkas 4723 ponttal lett harmadik, míg az U23-as Eb-győztes Krizsán 4631 pontot szerzett. A versenyt az olimpiai bajnok belga Nafissatou Thiam nyerte nagy fölénnyel. Zsivoczky-Farkas Györgyi karrierje első felnőtt-világversenyes érmét szerezte.

PROGRAM

SZOMBAT

Délelőtt

9.30: hétpróba, 60 m

9.45: női 60 m, első forduló

10.10: hétpróba, távolugrás

10.20: férfi 60 m, első forduló

11.00: férfi súlylökés, selejtező

11.20: férfi magasugrás, selejtező

12.00: női távolugrás, selejtező

Délután

16.30: női magasugrás, döntő

16.45: hétpróba, súlylökés

17.50: női hármasugrás, döntő

18.05: női rúdugrás, döntő

18.30: hétpróba, magasugrás

18.35: férfi 60 m, elődöntő

19.03: női 800 m, elődöntő

19.20: férfi súlylökés, döntő

19.25: férfi 800 m, elődöntő

19.32: férfi távolugrás, döntő

19.45: női 1500 m, döntő

19.58: női 400 m, döntő

20.18: férfi 1500 m, döntő

20.33: férfi 400 m, döntő

20.57: férfi 60 m, döntő

VASÁRNAP

13.30: hétpróba, 60 m

14.40: hétpróba, rúdugrás

16.00: női 60 m, elődöntő

16.04: férfi hármasugrás, döntő

16.30: női 3000 m, döntő

16.50: férfi magasugrás, döntő

16.55: férfi 3000 m, döntő

17.25: női 800 m, döntő

17.40: női távolugrás, döntő

17.50: férfi 800 m, döntő

18.10: női 60 m, döntő

18.25: hétpróba, 1000 m

19.00: női 4 × 400 m, döntő