2024. április 20., szombat

A V4-ek nem akarnak Európai Egyesült Államokat

Közös nyilatkozatot fogadtak el az EU jövőjéről a visegrádi négyek – Orbán Viktor: Nem leszünk Európa élelmiszer-szemétlerakója

Két téma állt a középpontjában a tegnapi varsói V4-csúcstalálkozónak: az Európai Unió jövője és a Szlovákiában kirobbant, onnan pedig Magyarországra is átterjedt élelmiszerbotrány, tehát az az élelmiszer-vizsgálatok nyomán kiderült kellemetlen „meglepetés” vált immár csúcstalálkozó témájává, hogy a nemzetközi nagyvállalatok által forgalmazott élelmiszerekből ugyanolyan címkével és márkanév alatt nem ugyanolyan minőségű, azaz silányabb termék érkezik a kelet-közép-európai országokba, mint például Ausztriába vagy Németországba.

Bohuslav Sobotka, Orbán Viktor, Beata Szydło és Robert Fico a sajtótájékoztatót követően (Fotó: Beta/AP)

Bohuslav Sobotka, Orbán Viktor, Beata Szydło és Robert Fico a sajtótájékoztatót követően (Fotó: Beta/AP)

Erre mondta a találkozót követő sajtótájékoztatón Orbán Viktor miniszterelnök, hogy A V4-ek meg fogják akadályozni, hogy Európa élelmiszer-szemétlerakójaként kezeljék a kelet-közép-európai országokat”. Ezzel összhangban nyilatkozott a másik három kormányfő is, Robert Fico szlovák kormányfő nyilatkozatában ez a Szlovákiában kisebb belpolitikai vihart kavaró botrány volt a központi téma. Orbán beszédében ismételten a nemzetállamokkal szembeni „lopakodó hatáskörelvonás” veszélyeire hívta fel a figyelmet. Bohuslav Sobotka cseh elnök a sajtótájékoztatón az európai együttműködés folytatásáért szállt síkra.

A csúcstalálkozó központi témáját, az EU jövőjéről szóló közös nyilatkozat fő kitételeit a találkozó házigazdája, Beata Szydło ismertette röviden. Szavaiból egyértelműen kiderült, a visegrádi országok a nemzetek Európájának a hívei, és nem az integráció további mélyítésének, ami további hatásköröket vonna el az uniós tagállamoktól. Nyilatkozatából az is kiderült, hogy a V4-ek a EU reformját szükségesnek tartják, de szerintük annak olyan formában kell végbemennie, hogy megőrződjenek a közös piac és a szabad mozgás európai vívmányai.

„Nem kevesebb, nem több Európa, hanem egy jobb Európa – ez a V4 követelménye” – jelentette ki a lengyel kormányfő.

A tegnapi varsói csúcstalálkozónak ezen állásfoglalásának az ad különös jelentőséget, hogy vasárnap a német, az olasz, a francia és luxemburgi parlamentek elnökei nyílt levelet tettek közzé, amelyben kezdeményezik az Európai Egyesült Államok létrehozását. Az EU négymagországánaka házelnökei szerint az Uniót úgy kellene megreformálni, hogy jelenlegi formája helyébe egy föderális európai nagyállam lépjen.

SZYDLO: MEG KELL ERŐSÍTENI A NEMZETI FELÜGYELETET

Az Európai Unió egységének megőrzését kulcsfontosságúnak nevezik a visegrádi országcsoport (V4) kormányfői abban a közös nyilatkozatban, amelyet csütörtökön fogadtak el – közölte Beata Szydlo lengyel miniszterelnök a csúcstalálkozója után megtartott sajtókonferencián.

A konkrét javaslatokat tartalmazó nyilatkozatot a március végi római csúcstalálkozón terjesztik elő, amelyet a római szerződés hatvanadik évfordulójának az emlékére tartanak.

A visegrádi országok miniszterelnökei egyetértettek abban, hogy „meg kell erősíteni az EU-ban zajló törvényhozói és politikai folyamatok demokratikus és nemzeti szintű felügyeletét”. Minden együttműködési modellnek feltételeznie kell az egységes piac, a (belső határellenőrzés nélküli) schengeni övezet integritását – ismertette az elfogadott dokumentumot a lengyel kormányfő. „Nem egyezünk bele az EU-n belüli megosztásokba, mivel az egyenes utat jelent a szétváláshoz” – szögezte le.

A kormányfők egyetértettek abban, hogy sok közös tervük van a közös piac, különösen a szolgáltatások és a digitális piac terén – mondta. Megegyeztek: szembe kell szegülni a munkaerőpiacon, különösen a közlekedési alkalmazottakkal szemben érvényesített protekcionizmussal – hangsúlyozta.

Az EU megreformálásában az összes tagállam érdekét kell egyenlő módon kezelni, az euróövezetben bekövetkezendő változások pedig „nem eredményezhetnek tartós töréseket” a közösségen belül – fejtette ki.

A V4-ek megegyeztek abban is, hogy Donald Tusktól, az Európai Tanács elnökétől elvárják: az EU megreformálását célzó javaslatokat a (március végi) római EU-csúcs előtt tárgyalják meg, és „Rómában már csak azért találkozunk, hogy közösen meghirdessük Európa új tervét” – közölte a lengyel kormányfő.

A Magyar Nemzetnek állítólag birtokába jutott a közös nyilatkozat február végi tervezetének a szövege, és abban szerepel az is, hogy az Uniónak „nyitottnak kell maradnia mindazon országok számára, amelyek osztják ezeket az értékeket, többek között a Nyugat-Balkánon vagy a keleti szomszédságban”, azaz nem kell megszakítani a bővítési folyamatot.

ORBÁN: AZ ÚJ VILÁGREND KIALAKULÁSÁNAK KORSZAKÁT ÉLJÜK

A lengyel, a szlovák és a cseh miniszterelnökkel folytatott egyeztetés után Orbán Viktor magyar kormányfő kiemelte: épp ideje volt, hogy a visegrádi csoport elfogadjon egy ilyen dokumentumot.

Minden mozgásban van, aminek oka, hogy egy új világrend kialakulásának korszakában élünk, amikor mindenkinek az a dolga, hogy meghatározza a maga helyét. Európának is így kell tennie, és ehhez kíván hozzájárulni az a dokumentum, amelyet most elfogadtak, és amely száz százalékban élvezi Magyarország támogatását – mutatott rá a miniszterelnök az MTI tájékoztatása szerint.

Bohuslav Sobotka, Orbán Viktor, Beata Szydlo és Robert Fico (Fotó: MTI)

Bohuslav Sobotka, Orbán Viktor, Beata Szydlo és Robert Fico (Fotó: MTI)

Orbán Viktor kérdésre válaszolva elmondta: Európában vita folyik a kontinentális Európa jövőjéről, és e tekintetben két feladat áll előttünk. Célokat kell kitűzni magunk elé és el kell dönteni, hogyan szervezzük meg a közös életünket az Unión belül – magyarázta.

Hangsúlyozta: az utóbbit illetően az egyensúlyt a nemzetállamok és az uniós intézmények között nem szabad megbontani, bár ilyen veszélyek fenyegetnek, az elmúlt években is volt folyamatos, „lopakodó hatáskörelvonás” a nemzetállamoktól, de ez rossz gyakorlat, meg kell állítani. Az olyan fontos kérdésekről, mint az energiaárszabályozás, a migránskérdés szabályozása, az önálló adórendszer, valamint a munkahelyteremtő politika eszközei, nem mondhatunk le – vélekedett a magyar kormányfő.

FICO: A KETTŐS ÉLELMISZER-MINŐSÉG GYAKORLATA CSALÁS

Robert Fico szlovák miniszterelnök a sajtótájékoztatón szenvedélyesen bírálta az élelmiszer-forgalmazásban alkalmazott kettős mércét. AZ MTI közlése szerint kiemelte: a kettős élelmiszer-minőség gyakorlata egyértelmű csalás, és ha az Európai Unió nem tesz a helyzet megváltoztatásáért, Szlovákia európai polgári kezdeményezést indítványoz az ügyben. Egyúttal felszólította az Európai Parlamentet, hogy vizsgálja meg az ügyet. Fico hangsúlyozta: a kettős élelmiszer-minőség nem műszaki kérdés, hanem veszélyes politikai üzenet és az Európai Unió alapelvét érinti, abban a tekintetben, hogy „vagy mindenki egyenlő, vagy kölcsönösen átverjük egymást”.

„Ne mondják nekünk – ezen repülőgép V4-es utasainak – azt, hogy az első osztályon ülünk, amikor a lehető legfapadosabb járaton utazunk” – fogalmazott a szlovák miniszterelnök.

SOBOTKA: BIZTOSÍTANI KELL A KÜLSŐ HATÁROK VÉDELMÉT

Bohuslav Sobotka cseh kormányfő az MTI szerint rendkívül fontosnak minősítette, hogy a négy visegrádi ország meg tudott egyezni egy Európa jövőjét érintő közös nyilatkozatban. Folytatni kell az európai együttműködést, az EU-nak a jövőben is meg kell őriznie az eddigi értékeket, és kiemelten kell kezelnie a közös piacot, a szabad mozgást – mondta, és külön hangsúlyozta, hogy „az eddiginél jobban kell biztosítani a (belső határellenőrzés nélküli) schengeni övezet határainak, különösen a szövetség külső határainak a védelmét.