2024. március 29., péntek

Elnapolták a döntést Haradinajról

A Szerbiai Igazságügyi Minisztérium már két nappal ezelőtt újabb bizonyítékokat küldött Franciaországba

A colmari Fellebbviteli Bíróság bírói tanácsa tegnap április 6-ra napolta el a tárgyalást, amelyen Szerbia kérelme nyomán Ramush Haradinaj koszovói albán politikus kiadatásáról kell döntenie. Az ügyben eljáró bírói tanács az ügyészség indítványára újabb dokumentációt, bizonyítékokat kért Szerbiától. Haradinaj, a valamikori Koszovói Felszabadítási Hadsereg egykori parancsnoka továbbra is szabadlábon lehet, de nem hagyhatja el Franciaország területét, ahol Szerbia nemzetközi elfogatóparancsa alapján január 4-én tartóztatták le. Szerbiának egy hónap haladékot adtak a kért dokumentáció kézbesítésére.

A tárgyalást követően Haradinaj politikai nyomásgyakorlásra panaszkodott, szavai szerint politikai túsz Franciaországban, és szégyellheti magát mindenki, aki ebben a színjátékban részt vesz. A koszovói albán politikai vezetők hasonlóan értékelték a döntést. Egyetértettek azzal kapcsolatban, hogy Szerbia belpolitikai jó pontok szerzésére használja fel Haradinajt. Isa Mustafa, Koszovó kormányfője felszólította a franciaországi illetékeseket, hogy engedjék szabadon Haradinajt, ne adják ki Szerbiának.

A Szerbiai Igazságügyi Minisztériumban azt mondták, két nappal ezelőtt már kiegészítették a Haradinaj elleni bizonyítékokat, több mint száz oldal újabb dokumentációt küldtek el a colmari Fellebbviteli Bíróságnak. Természetesen a kért dokumentációt is elküldik – tették hozzá.

Haradinajt a civil lakosság ellen elkövetett gaztettekkel gyanúsítja a Szerbiai Háborús Bűnök Ügyészsége. Haradinaj védőügyvédjei Franciaországban eddig elsősorban a ne bis in idem elvére, azaz a kétszeres értékelés tilalmára támaszkodnak érvelésükben, és azt ismétlik, hogy a szerbiai igazságügyi szervek vádjaival megegyező vádak alól a hágai törvényszék már felmentette Haradinajt.

A Szerbiai Igazságügyi Minisztériumban viszont azzal érvelnek, hogy a hágai törvényszék előtt az 1998 márciusa és szeptembere között elkövetett gaztettek miatt folyt Haradinaj ellen eljárás, a szerbiai igazságügyi szervek pedig elsősorban 1999 júniusában elkövetett bűncselekmények elkövetésével terhelik.

A colmari Fellebbviteli Bíróság feladata határozni arról, hogy adva vannak-e az Európai Kiadatási Egyezményben megszabott feltételei a kiadatásnak. Ha a bíróság úgy véli, hogy nem teljesülnek a feltételek, Haradinaj szabadon távozhat Franciaországból. Ha a bíróság Szerbiára nézve kedvező döntést hoz, a koszovói albán politikus kiadatásáról a francia kormánynak kell meghoznia a végső döntést.