2024. április 20., szombat

Mezőgazdaság korszerű alapokon

A tudományos kutatást, számítástechnikát kívánja a hatékony földművelés szolgálatába állítani a BioSense projektuma

Mintegy kétszáz európai projektum között bizonyult a legjobbnak az újvidéki BioSense információs technológiai, kutatási és fejlesztési intézet ANTARES elnevezésű kezdeményezése az Európai Bizottság Horizont 2020 elnevezésű pályázati felhívásán, melynek célja Európa-szerte tudományos kiválósági és kutatási központok létesítése. Az újvidéki projektum értéke 28 millió euró, célja a mezőgazdaság és a számítástechnikai szektor összekapcsolása fejlett gyártási, termékminőség-ellenőrzési, növénytermesztési technológiák kidolgozása által. A fenntartható mezőgazdaság előfeltételeinek a megteremtéséhez kívánnak hozzájárulni.

Az újvidéki kutatóközpont épületére és felszerelésére 14 millió eurót fordít a kormány (Dávid Csilla felvétele)

Az újvidéki kutatóközpont épületére és felszerelésére 14 millió eurót fordít a kormány (Dávid Csilla felvétele)

A projektum költségeinek a felét az EU fedezi, a szerb kormány 14 millió euróját a BioSense új épületének megépítésére és felszerelésére fordítják majd. A hétéves időszakra tervezett projektum egyik célja a munkahelyteremtés, közvetlen úton 150 szakember láthat munkához majd az új tudományos kutatóközpontban. Újvidéken az egyetem központi épületében tegnap írta alá Mladen Šarčević oktatási, tudományügyi és technológiai fejlesztési miniszter, Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és tudományos kutatásügyi titkár, valamint Vladimir Crnojević, a BioSense intézet igazgatója az ANTARES projektum nemzeti kiválóságáról szóló nyilatkozatot. Ezt megelőzően díszülésen foglalkoztak az elképzelések megvalósításával.

Az ülésen a már említett tisztségviselők mellett Ana Brnabić államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter, Branislav Nedimović mezőgazdasági és környezetvédelmi tárcavezető, Igor Mirović tartományi kormányfő, Michael Davenport, az Európai Unió szerbiai küldöttségének vezetője, Robert Jon-Smits, az Európai Bizottság kutatási és fejlesztésügyi vezérigazgatója, Maarten Wegen, a belgrádi holland nagykövetség mezőgazdasági attaséja és Louise O. Fresco, a holland Wageningeni Egyetem és Kutatóközpont tudósa is megjelent.

Az új kutatóközpont épülete az újvidéki egyetemivárosban kap helyet. A rendelkezésre álló 14 millió euróból 4 milliót költenek majd el magára az építkezésre, a központ felszerelése ennél többe kerül, 10 millió eurót szánnak rá. A BioSense új épülete 6200 négyzetméternyi területet ölel majd fel, s mint az a tegnapi díszülést követően az első félénk jóslatok során elhangzott, 2019 júniusára készülhet el, optimista álláspontok szerint.

Davenport: Szerbia a legmagasabb pozíciók egyikét foglalja el az európai tudományos kiválóság térképén (Dávid Csilla felvétele)

Davenport: Szerbia a legmagasabb pozíciók egyikét foglalja el az európai tudományos kiválóság térképén (Dávid Csilla felvétele)

MIT IRÁNYOZ ELŐ A PROJEKTUM?

A mezőgazdaságnak és az IT szektornak is nagy segítséget jelenthet ez a megvalósulás útján éppen elindult elképzelés – mondta el Vesna Bergin, az ANTARES projektum koordinátora. A termelőktől a nagyvállalatokig mindenkit be szeretnének kapcsolni a fejlesztésekbe és a kutatásokba. BioSense akcelerátornak nevezték el azt támogatási programot, melynek fókuszában a kis- és középvállalkozások állnak majd. Megfelelő hálózatot és hátteret kívánnak nyújtani olyanoknak, akik uniós támogatásokat kívánnak szerezni ötleteik kivitelezéséhez, mentori, számítástechnikai vagy laboratóriumi szolgáltatásokra lenne szükségük. Kísérleti farmot is létrehoznak, mely a termelők, cégek figyelmét a tervek szerint a modern technológiák alkalmazása felé fordítja majd. Kutatási részleget bocsátanak az érdeklődők rendelkezésére, ahol elérhetővé válik számukra a BioSense központ felszerelése, melyet nonprofit célokra, képzésre használhatnak. A BioSense Regional elnevezésű platform nemzetközi szereppel bír, és a régió kutatói között teremt megfelelő hálózatot az innovációk serkentése, kutatási eredmények megosztása végett.

Mint azt Újvidéken Michael Davenport elmondta, az a tény, hogy a BioSense projektuma lett a legjobb az Európai Bizottság pályázatán, bizonyítja, hogy Szerbia a legmagasabb pozíciók egyikét foglalja el az európai tudományos kiválóság térképén. Örömmel nyugtázta, hogy az ANTARES fiatal kutatóknak is esélyt, munkahelyet jelent, s az eddigi sikerek folytatásaként beszélt a nyertes elképzelésről – a BioSense már 25 európai uniós projektumban vesz jelenleg is részt.

IT-SZAKEMBEREK KELLENEK

A negyedik ipari forradalomban a kormány is részt kíván venni, ezért támogatja határozottan a BioSense projektumát – hangoztatta Újvidéken Ana Brnabić. Beszámolt a szerb kormány egyik lényeges kezdeményezéséről is, mely álláskeresők átképzésével foglalkozik a számítástechnikai szektor igényeinek megfelelően. A program az eddigiekben 118 céget és hétezer jelentkezőt szólított meg, hamarosan indulnak az első tanfolyamok. Hogy mennyire szükség van az IT területén dolgozó szakemberekre, az is bizonyítja a miniszter elmondása szerint, hogy több mint hetven cég garantálta: az első száz tanfolyamot végzettet automatikusan hajlandó lesz alkalmazni.