2024. április 20., szombat

Hajózhatóvá tennék a Bégát

Đorđe Milićević alelnök vezetésével Vajdaság AT kormányának a küldöttsége is részt vett tegnap Mórahalmon a Duna–Kőrös–Maros–Tisza (DKMT) Eurorégió tagállamai képviselőinek találkozóján.

A DKMT Eurorégió közgyűlésének, valamint a DKMT Eurorégiós Fejlesztési Ügynökség – Nonprofit Közhasznú Kft. közgyűlésének együttes ülését megelőzően tanácskoztak Szerbia, Magyarország és Románia képviselői arról, hogyan tudnák a DKMT keretében tovább erősíteni együttműködésüket. Szó esett arról, hogy az idén Vajdaság veszi át az elnöklést a DTKM Eurorégió közgyűlésében, amely várhatóan májusban ül össze. Ugyancsak Vajdaság fog elnökölni azon a novemberi díszülésen, amelyet a DTKM regionális együttműködésről szóló Jegyzőkönyv aláírásának a 20. évfordulója alkalmából tartanak.

A megbeszélések egyik témája a Béga-csatorna gyorsforgalmi vízi úttá való revitalizálása volt. Ezt az Interreg Magyarország–Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósítják meg. A projektum végső célja a Bága-csatorna hajózhatóvá tétele, értéke pedig 11.796.289,30 euró.