2024. április 18., csütörtök

Az EU jövőjéről és az élelmiszerek minőségéről tárgyalnak a V4-ek kormányfői Varsóban

Az Európai Unió jövőjével és a nemzetközi nagyvállalatok által forgalmazott élelmiszereknek egyes régi és új uniós tagországokban tapasztalható eltérő minőségével foglalkoznak többek között a visegrádi csoport (V4) kormányfői mai i varsói csúcstalálkozójukon.

A V4 soros elnökségét betöltő Lengyelország kormányszóvivője az Európai Tanács két, a közeljövőben rendezendő csúcstalálkozójának - a brüsszelinek és a rómainak - "előjátékaként" jelentette be a varsói találkozót.

A kormányfők Varsóban egyeztetik az Európai Unió jövőjére vonatkozó álláspontjaikat. Bohuslav Sobotka cseh kormányfő hétfőn kijelentette, örülne, ha a V4 közös álláspontot foglalna el e témában. Marek Ziólkowski lengyel külügyminiszter-helyettes múlt héten kilátásba helyezte: a V4-ek napokon belül befejezik egy erre vonatkozó közös nyilatkozat egyeztetését. Beata Szydlo lengyel kormányfő nemrégiben bejelentette, hogy Lengyelország átfogó tervet nyújt be az EU megreformálására.

Az élelmiszer-minőség témáját szlovák kezdeményezésre tűzik napirendre. Varsóban Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter fog erről tárgyalni visegrádi partnereivel. Szlovákia és Magyarország hétfőn bejelentette: közös előterjesztésben kéri az élelmiszerek EU-n belüli kettős minőségének megtárgyalását, valamint az ennek visszaszorításához szükséges jogi eszközök kialakítását az EU Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának soron következő, március 6-i ülésén. Közölték: azt várják az Európai Bizottságtól, hogy vizsgálja meg a kérdést, és találjon jogi megoldást arra, hogy a közösség területén egy gyártó ugyanazon termékét ugyanolyan minőségben vásárolhassák meg a tagországok fogyasztói.