2024. április 20., szombat

Ma írják ki az elnökválasztást

CeSID: A rövid kampány egyedül a hatalmi koalíció jelöltjének kedvez

Amikor tegnap a kora délutáni órákban a Szerbiai Képviselőház előterébe vitték Maja Gojković házelnök „ünnepi asztalát”, amelyen Gojković egyebek mellett a választásokat írja ki, az újságírók az általános készültség állapotába kerültek, mivel meg voltak győződve arról, hogy hamarosan tudomásukra jut az elnökválasztás megtartásának dátuma. Mint kiderült, tévedtek. Az asztalnak vagy várnia kell holnapig, vagy egészen más okból került előtérbe. Később Gojković megerősítette, hogy ma 13 órakor írja ki az elnökválasztást. Azt nem kívánta elárulni, hogy mikor lesz a szavazás napja, de a belgrádi sajtó szerint már szinte teljesen biztos, hogy április 2-án.

NEM KÖNYVELTE EL A SIKERT

Aleksandar Vučić kormányfő, a hatalmi koalíció majdani elnökjelöltje is megerősítette, hogy a házelnök ma írja ki a választást, amelynek időpontjáról nem kívánt semmit elárulni, annyit azonban kifejtett: nem érti, hogy miért hőbörög előre az ellenzék, hogy rövid lesz a kampány, hiszen ők már legalább fél éve kampányolnak. Az SZHP csak akkor kezdi meg kampányát, ha hivatalosan is kiírják a választásokat – tette hozzá. A „DOS-os” ellenzék és a saját esélyeit 50-50 százalékra taksálja.

– A választásokon részt vesz két DOS-os jelölt, egy radikális, a másik oldalon pedig én, egyetlen olyan jelöltként, aki támogatja a kormány munkáját. Éppen ezért nem értem, miért engem kérdeznek a következő miniszterelnök személyéről. Erről csak az elnökválasztást követően születik majd döntés – fogalmazott Vučić.

VUČIĆ JÓL JÁR

Ha az elnökválasztást valóban április 2-ra tűzik ki, az egyedül Vučićnak kedvez, aki jelöltként és kormányfőként is szerepelhet, a rövid kampány az ellenzék helyzetét viszont csak megnehezíti – értékelte Bojan Klačar, a Központ a Szabad Választásokért és Demokráciáért (CeSID) programigazgatója.

A jelöltek többségének legalább tíz napra lesz szükségük, amíg összegyűjtik a jelöléshez szükséges támogatói aláírásokat, így a kampányra kicsivel több mint 15 napjuk marad – érvelt Klačar, majd emlékeztetett, hogy ez lesz az első olyan választás, amikor a támogatói aláírásokat kizárólag a közjegyzők hitelesíthetik.

KÖVETELÉSEK A SZABÁLYOSSÁG ÉRDEKÉBEN

A választások szabályosságáért való aggodalom összefogásra kényszerítette Vuk Jeremić, Saša Janković és Boško Obradović majdani jelölteket. Közös közleményükben megállapították, bár politikai ellenlábasokról van szó, a választások szabályossága miatti aggodalom mégis egymáshoz közelítette őket.

Követelik, hogy a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) a bírósági hitelesítőknek is engedélyezze a támogatói aláírások hitelesítését, hiszen az aláírások hitelesítése túlságosan hatalmas munka, amely meghaladja a közjegyzőség jelenlegi kapacitását.

A képviselőháztól egy külön felügyeleti szerv megalakítását követelik. Ebben minden parlamenti frakció képviselője részt venne és felügyelné a választás teljes folyamatát. Kérik, hogy a képviselőház elnöke mielőbb forduljon az EBESZ-hez és hivatalosan kezdeményezze, hogy a szervezet is felügyelje a választások szabályosságát.