2024. április 25., csütörtök

A szülők véleményét is ki kell kérni

Az iskolai uniformis bevezetésekor számítania kell mind a diákok, mind a szülők véleményének is

Lépésről lépésre haladnak a szabadkai Kizur István Általános Iskolában az iskolai uniformis ügye kapcsán. Ahogyan azt Vesna Dulić igazgatónőtől megtudtuk, zajlanak az osztályfőnöki órák, ahol kikérik a diákok véleményét is az uniformis bevezetésével kapcsolatban, és miután a szülők tanácsa úgy döntött, hogy a véleményalkotásból nem hagyhatók ki a szülők sem, így szülői értekezleteken a szülőkkel is beszélgetnek erről a témáról és a szülők kapnak kérdőívet is az uniformis bevezetéséről.

Itt tartanak most a folyamatokban. Márciusban meghirdetik azt a minisztérium által javasolt pályázatot, amelynek keretében a diákok (de bekapcsolódhatnak a szülők is) megtervezhetik, hogy milyen uniformist szeretnének. Amennyiben a diákok és a szülők az iskolai uniformis mellett teszik le a voksukat (ehhez az igen szavazatoknak legkevesebb 51 százalékosnak kell lennie), az iskola az előirányzott lépések szerint halad majd tovább, közbeszerzési eljárást kell kiírniuk.

– A szülőktől olyan visszajelzések érkeznek, hogy mindenképpen azt szeretnék, ha nem az ő zsebüket terhelné az iskolai uniformis beszerzése. Ekkor elfogadhatónak tartanák – mondta az igazgató, aki hangsúlyozta: arról még semmilyen hivatalos információt nem kaptak, hogy az öltözéket kinek kell kifizetnie.

A Kizur István Általános Iskolában az elsődleges elképzelések szerint pulóver és póló lenne az iskolai uniformis, és két pulóverre és két pólóra mindenképpen szükség lenne.