2024. április 25., csütörtök

Új szemétszállítót kap Törökkanizsa

Csatlakozás a szennyvízcsatornára – Korszerűsítik a piacot – Olcsóbb a temetkezés

A törökkanizsai községi képviselő-testület a múlt heti ülésén elfogadta az Október 7. Kommunális Közvállalat idei munkaprogramját. A cég január végén kinevezett megbízott igazgatója, Radivoj Dragić elmondta, hogy a program kibővítése mellett elsőbbséget kapott a munkahelyek észszerűsítése, az egyéni kollektív szerződések aláírása és a közbeszerzések terve.

Törökkanizsán az elmúlt időszakban intenzív csatornázás folyt, ami azt jelenti, hogy a kommunális vállalatnak több munkája lesz a hálózati csatlakozások, bekötések kiépítésében. A cég jutányos áron és részletfizetésre végzi a polgárok rákapcsolását az utcai szennyvízcsatornára. Novembertől a település azon részein, ahol a hálózat elkészült, minden fogyasztó számára kötelező a szennyvízelvezetés fizetése, tekintet nélkül arra, hogy rácsatlakoztak-e már a vezetékre, vagy sem.

Az új programban pontosították a köztisztaság fenntartására, a zöldterületek ápolására, a temetők tisztítására és a piactér rendezésére vonatkozó tevékenységeket is. A piactéren az iparosok egyesületének épületében külön helyiséget biztosítanak a hús- és tejtermékek eladására. A háztartási hulladék összegyűjtését és tárolását a körzeti hulladéktároló megnyitásával és új, nagy teljesítményű hulladékszállító tehergépkocsi vásárlásával oldják meg.

Az elavult hálózat miatt a földgázszolgáltatás veszteséges, a legnagyobb gondot a mérőberendezések jelentik. Jó hír viszont, hogy idén megkezdik a mérőműszerek cseréjét, ami jövőre is folytatódik. A gázfogyasztók egy része a krónikus adósok közé tartozik, vannak, akik 7-8 éve tartoznak a gázszámlákkal. A tartozás elérte a 47 millió dinárt, amit ha összevetünk a tavalyi 117 millió dináros bevétellel, akkor a tartozások aránya 40 százalékos. A kinnlevőségek hatékonyabb behajtása érdekében a kommunális vállalatnak szüksége lenne végrehajtói tapasztalatokkal rendelkező munkatársakra.

A képviselő-testület ülésén egyetértettek abban, hogy amilyen a kommunális vállalat, olyan a község is, és a helyi önkormányzat erőfeszítéseket tesz a munka- és életfeltételek javítására.

A kommunális vállalat nem rendelkezik megfelelő felszereléssel. Felújításra, frissítésre szorul az átlagosan 25 éves kiöregedett géppark. A köztársasági kormánynak köszönhetően a közművállalat új hulladékszállító tehergépkocsit kap.

A testület jóváhagyta a temetkezési és a temetők karbantartási szolgáltatásainak díját, amelyek tavalyhoz viszonyítva 30–40 százalékkal csökkenek.