2024. március 29., péntek

Megőrizni elődeink hagyományát

Példaértékű összetartásról tanúskodik a húszéves Ludas Matyi Művelődési Egyesület

Szombaton álarcosbál keretében ünnepelte fennállásának huszadik évfordulóját a ludasi Ludas Matyi Művelődési Egyesület. A szervezet múltjáról és eddigi tevékenységéről Vásárhelyi Teréz elnökkel és Zvekán Edina elnökhelyettessel beszélgettünk.

– Vörös Imelda és Aladics Tibor ötlete alapján egy előadás keretében megszervezték az első betlehemezést a faluban, ami nagyon sikeresnek mutatkozott, nagyon sok gyermeket sikerült összetoborozni, és később a gyermekek részére megszervezték a farsangi télűző mulatságot is. Ez volt a kezdet. A Gyermek színjátszó csoportban tizenöt-húsz gyermek vett részt, előadásukban került színre 1997 augusztusában az első színdarab, a Lúdas Matyi. Ez egy nagyon közkedvelt előadásra sikeredett, a környező falvakban is előadták különböző ünnepségek alkalmával – emlékezett vissza Teréz.

Edina, aki akkor mindössze tízéves volt, elmondta, hogy mindenki nagyon szeretett volna szerepelni a darabban, a vásári jelenetben a lányok papucsot meg perecet árultak, a fiúk pedig katonák voltak. A Lúdas Matyi szerepében Takács Roland, az ispánéban Engi Ervin, Döbrögiében Arnold Krisztián szerepelt, a liba pedig Engi Georgina volt a darabban.

Vásárárhelyi Teréz a vaskos dokumentációt mutatja (Fotó: Gergely Árpád)

Vásárárhelyi Teréz a vaskos dokumentációt mutatja (Fotó: Gergely Árpád)

– A Liliomfit tizenháromszor adták elő amatőr színjátszóink. Egyesületünket mindenki ismeri a környéken, szinte lehetetlen volt nem megjegyezni a ludasi Ludas Matyi nevet. Határon innen és túl már sok helyen nem kellett külön bemutatkoznunk, épp ezért az elmúlt hat évben, amióta az egyesület elnöke vagyok, mind jobban megerősödik bennem a meggyőződés, hogy a név kötelez. Ápolnunk kell és továbbvinni elődeink tevékenységét. Az egyesületnek fennállása óta több művészeti csoportja volt, például a Furulyacsoport, a Citeracsoport, a Dalárda, az Ifjúsági és Gyermek színjátszó csoport, a falubeliek igényétől függően – mondta el Teréz.

Zvekán Edina (Fotó: Gergely Árpád)

Zvekán Edina (Fotó: Gergely Árpád)

– A Művelődési Egyesület szervezésében különböző kézműves táborok szervezésére került sor. Az anyukák ötlete volt a tábor, mert sokuknak nem volt lehetőségük elküldeni nyaralni gyermeküket, a tábor által pedig mégiscsak sikerült élménygazdag vakációt biztosítaniuk a kicsinyeknek. A táborok szervezésében korábban a falu tanító nénijei vették ki igazán a részüket. A csuhézás, gölöncsér, festőfoglalkozások mindig érdekesek voltak a gyermekeknek, manapság a Ludasi-tó körüli növény- és bogárgyűjtő barangoló is a gyermekek kedvencei közé tartozik. A kezdeti húsz gyermek részvételétől a tábor mára százhúsz főssé nőtte ki magát. A régi kézműves technikák is frissültek, újak iránt érdeklődtek a jelentkezők, mint például a dekupázs, azaz szalvétatechnika és az üvegfestés, gyöngyfűzés vagy akár a mézeskalács-sütés. A kezdetekben az anyukák készítették az ebédet és az uzsonnát, ma már pályázati pénzre van szükség a tábor lebonyolítására az anyagi költségek miatt – magyarázta Edina, aki egyebek mellett a táborok fő szervezője is.

– A Mesemondó csoportnak nagy hagyománya van körünkben. Még ma is élő ludasi mesefánk Bözsi néni. Régebben kukoricafosztás idején felnőtteknek meséltek meséket. Bözsi néni és a már sajnos elhunyt Laci bácsi meséinek helyi hagyomány jellegük van. A néptánc csoportos tevékenység, néhány évig táncolnak, majd felnőnek a gyermekek, elmennek egyetemre és utána utánpótlásról kell gondoskodni, ilyenkor a legkisebbek, azaz az óvodások köréből kell toborozni a táncosokat. A színjátszáshoz is több gyermekre van szükség, de sajnos a szülők egyre kevesebb gyermeket vállalnak, emiatt is nagyon nehéz fenntartani a szakcsoportokat. További aktív szakcsoportjaink a Dalárda és a Fűzérfonó asszonykórus – mondta az elnök asszony.

Az egyesület 1997 óta a Hírharang helyi lap kiadója is, kezdetben volt néhány év, amikor nem jelent meg az újság, de az utolsó tíz évben folyamatosan megjelenik, olvasói nem kis örömére.

– Mindenképpen óriási köszönettel és hálával tartozunk a szülőknek, akik önzetlenül segítenek bennünket, ha kell fotóznak, videóznak, szerveznek, szórólapokat osztanak szét, fellépéskor az utaztatást is a szülők szervezik. Az egyesület évente több programot is szervez, többek között a Farsangot, a Húsvéti kreatív kuckót, a locsolkodást, a Durindó előtti kötelező főpróbaként a kórustalálkozót, a néptánctalálkozót. A falunapi kulturális műsor, a napsugaras ősz, a karácsonyi kreatív kuckó és a karácsonyi műsor megszervezése is a Ludas Matyi feladata. A faluban könyvbemutatóra és író-olvasó találkozóra is sor kerül az egyesület jóvoltából évente néhány alkalommal – számolt be az egyesület tevékenységeiről Teréz.