2024. április 25., csütörtök

Vajdaságnak a világhálón a helye

Elképzelhetetlen a befektetések vonzása hiteles és hozzáférhető adatok nélkül – Gondot jelentenek az adminisztratív akadályok, de nagy a konkurencia is

A helyi önkormányzatok befektetésekkel foglalkozó tisztségviselői számára fejlesztett ki a Tartományi Beruházásserkentő (VIP) Alap egy továbbképzési programot annak érdekében, hogy a községek minél felkészültebben várják a beruházni szándékozó érdeklődőket. A Gondolkodj nagyban, cselekedj helyben! elnevezésű konferencián mutatták be tegnap a Tartományi Képviselőház üléstermében a program részleteit, a vajdasági adminisztráció és a helyi önkormányzatok képviselőinek jelenlétében. Nataša Bajić, az alapítás alatt álló Vajdasági Fejlesztési Ügynökség (jelenlegi VIP Alap) igazgatója arról számolt be, hogy a továbbképzési projektum három éven át tart, az első két fázisa csak részben fejeződött be – részben azért, mert nem zajlottak le az első képzések minden önkormányzatban. A terveket a jövőbeni fejlesztési ügynökség viszi tovább. Fontosnak nevezte, hogy a képzés gyakorlati részének a céljai is megvalósuljanak: minél jelentősebb mértékben kellene javítani az önkormányzatok képviselőinek kommunikációs felkészültségén, el kell sajátítaniuk a sikeres bemutatkozás alapjait, ezáltal felkeltve a beruházók figyelmét az adott térség iránt. Összehangolt módszerrel ki kell alakítani az önkormányzatok beruházási ajánlatait bemutató internetes honlapokat is – mondta el az igazgató –, mert jelenleg az online térben a bemutatkozás sokszor nem teljes, egyes adatok hiányoznak, nincsen angol nyelvű változat sem… Aktuális, pontos adatokra van szükség mindenütt, amelyeknek köszönhetően egy befektető teljes képet kap az adott községről, és felmérheti, melyek a számára legmegfelelőbb lehetőségek – fogalmazott Bajić.

A befektetőknek teljes képet kell kapniuk az adott községről – A továbbképzési program bemutatása a tartományi parlamentben (Ótos András felvétele)

A befektetőknek teljes képet kell kapniuk az adott községről – A továbbképzési program bemutatása a tartományi parlamentben (Ótos András felvétele)

ÓRIÁSI KONKURENCIA

A beruházások gyors realizálását a legtöbbször adminisztratív jellegű akadályok gátolják – mondta el lapunknak nyilatkozva az igazgató. Hozzátette, hogy a tartományi vezetőségben és a helyi önkormányzatokban is megvan a jóindulat arra vonatkozóan, hogy ezeket az akadályokat felszámolják, de még nagyon sokat kell tenni ezért.

– Hatalmas konkurenciával nézünk szembe, a körülöttünk lévő régiók ugyanolyan érdekesek a befektetők számára, mint a miénk. Természeti kincsekkel, egyéb kecsegtető lehetőségekkel is rendelkezik valamennyi hozzánk hasonló terület. Csak a legtevékenyebb és legfelkészültebb régiók győzhetnek a beruházásokért folytatott harcban. Azt hiszem, a felkészültségre kell különösen nagy súlyt helyeznünk mostanság. Éppen a képzés, az ezzel a témával megbízott személyek tudása az, ami nálunk továbbra is hézagos. Ha ezt a hiányt pótolni tudnánk, meggyőződésem, hogy sokkal gyorsabban tudnánk fejlődni, és könnyebben felvehetnénk a versenyt a környező régiókkal – magyarázta Bajić.

KÚLA MINT JÓ PÉLDA

A VIP Alap továbbképzési programja 39 vajdasági önkormányzatban zajlik, egy-egy képzés általában egyszerre 12 községet ölel fel. Már most is vannak pozitív példák, az igazgató beszámolója szerint Kúla nagyon sokat fejlődött a program elindítása óta, annak sok elemét a gyakorlatban is alkalmazni tudta, és megjelentek a befektetők is.

– Az internet szerepe ma kulcsfontosságú. Ahogy mi magunk, az üzletemberek is a világhálón keresnek, amikor információkra van szükségük. Vajdaságot éppen ezért „a világhálóra kell helyeznünk”. Hiteles, pontos és aktuális adatokat, információkat kell közölnünk, ezzel tudjuk a bizalmat megszerezni magunknak – értékelte.

Az alap továbbképzési programja tavaly elnyerte a Financial Times nemzetközi pénzügyi magazin fDi Intelligence stratégiai beruházásvonzásért járó díját is.

A FEJLETLEN KÖZSÉGEK ÉLVEZIK A PRIORITÁST

A projektum bemutatásán Ognjen Bjelić tartományi régiófejlesztési, regionális együttműködési és helyi önkormányzati titkár is ott volt, s a médiának nyilatkozva a VIP Alap átalakulásáról, a fejlesztési ügynökség megalapításáról szólt. Elmondta, hogy kezdetben 20–30 dolgozója lesz az ügynökségnek, a VIP Alap szakemberei mind tovább dolgozhatnak az új intézményben, ha akarnak. Mint közölte, a továbbképzési program keretében ki fognak jelölni minden községben egy felelős személyt, akinek a feladata az ügynökséggel való kapcsolattartás lesz, s aki a leghatékonyabban együtt tud majd működni a beruházásvonzással megbízott személyekkel, csapatokkal. Vajdaság legkevésbé fejlett községeinek a felzárkóztatása lesz az új ügynökség egyik legfőbb feladata – fogalmazott Bjelić.