2024. április 23., kedd
ORSZÁGÚTI KERÉKPÁROZÁS

Bajnokok csatája

Folytatódik a World Tour

Három rangos nemzetközi kerékpárversenyt rendeztek az elmúlt időszakban; a közel-keleti országok egyetlen World Tour-versenyét, a négynapos abu-dzabi kört, valamint két egynapos klasszikust: az Omloop Het Nieuwsbladot és a Kuurne–Brussels–Kuurne-t. Az arab országban a sprinterek villogtak, a hegyimenők pedig egyetlen szakaszon döntötték el az összesített versenyt, míg a klasszikusokon az egynapos specialisták legjobbjai küzdöttek meg egymással.

A február 23. és 26. között rendezett abu-dzabi körrel, közel egy hónappal az ausztrál versenyek után, folytatódott a nemzetközi kerékpárosvilág legrangosabb versenysorozata, az UCI World Tour. Az arab országban valódi sprinterfesztiválra került sor, az utóbbi évek legnagyobb hajrázói mind rajthoz álltak, közöttük az összesen 50 Tour-szakaszgyőzelemmel rendelkező hármassal: Mark Cavendish (30), André Greipel (11), Marcel Kittel (9).

A tengerparti, sivatagos környezettel szinte menetrendszerűen együtt járt a teljes versenyt meghatározó időjárás, az erős, sokszor viharos erejű tengeri szél, amely többször okozott homokátfúvásokat, illetve szakadásokat és pozícióharcokat a mezőnyben. Emiatt, illetve a hatalmas tempójú, technikás befutó miatt történhetett a bukás, amely az első szakasz hajráját befolyásolta. A csoportos esésben földre került többek között a szakaszra esélyes Marcel Kittel és Caleb Ewan is, a szelektált mezőnyben Cavendish viszonylag könnyen megszerezte a győzelmet Greipel és Bonifazio előtt. Kittel a második napon már jobban figyelt, a jól felvezetett sprintet az utolsó méteren nyerte meg a korán örülő Ewan előtt, míg Cavendish újra dobogóra állhatott.

A harmadik szakaszra ütemezték a szervezők a versenyt eldöntő egyetlen emelkedőt, a kerekeseknek a Jebel Hafeet hegy tetejére kellett feltekerniük. A nagy Grand Tour-versenyzők, mint Contador, Nibali vagy Quintana, még csúcsformán kívül versenyeztek, a lehetőséget legjobban Rui Costa használta ki, aki Ilnur Zakarint és Tom Dumoulint utasította maga mögé. A negyedik, utolsó etapon a mezőny tradicionálisan a Yas Marina Formula–1-es pályán hajtott, ahol a 26. kör végén Ewan ért először célba.

A tavalyi év két meghatározó versenyzője nyerte a két hétvégi, egyaránt Belgiumban rendezett klasszikust. Szombaton a klasszikusok szezonnyitójának számító Omloop Het Nieuwsbladon három versenyző magaslott ki a mezőnyből, ők alakították ki 50 kilométerrel a cél előtt a sikeres elmenést: 2016 olimpiai bajnoka, egyben a verseny címvédője, Greg van Avermaet, a világbajnoki címvédő Peter Sagan és a versenyt 2012-ben nyerő Sep Vanmarcke. A trió sikeresen tartotta fel a 12 tagú első számú üldözőcsoportot, előnyüket folyamatosan növelni tudták. Az erős oldalszeles szakaszokkal és macskaköves emelkedőkkel tarkított, gyors versenyen a hármas a befutóig szépen együttműködött, egyikük sem próbálkozott egyéni szökéssel, végül Van Avermaet meg tudta ismételni tavalyi sikerét.

Rögtön másnap került sor az Omloop testvérversenyére, a Kuurne–Brussels–Kuurne-re. Itt az előző napinál erősebb szél játszotta a döntő szerepet, a verseny pedig később, 30 kilométerrel a cél előtt érkezett döntő szakaszához. Ekkor tudott ugyanis ellépni a harminctagú mezőnytől egy ötfős csoport, amelyben Sagan mellett ott volt a címvédő Jasper Stuyven, valamint Tiejs Benot (Lotto Soudal), Matteo Trentin (Quick-Step Floors) és Luke Rowe (Sky) is. További szakadás a próbálkozások ellenére nem történt, Sagan pedig diadalával javítani tudott előző napi eredményén.

Összesített végeredmény, abu-dzabi kör (UCI World Tour, 4 szakasz, 671 km): 1. Rui Costa (UAE Emirates) 15:42:21 óra, 2. Ilnur Zakarin (Katusha–Alpecin) +4 mp, 3. Tom Dumoulin (Sunweb) +16 mp stb.

Végeredmény, Omloop Het Nieuwsblad (UCI World Tour, 198,3 km): 1. Greg van Avermaet (BMC) 4:55:06 óra, 2. Peter Sagan (Bora–Hansgrohe), 3. Sep Vanmarcke (Cannondale) a. i. stb.

Végeredmény, Kuurne–Brussels–Kuurne (UCI 1. HC, 200,7 km): 1. Peter Sagan 4:37:49 óra, 2. Jasper Stuyven (Trek–Segafredo), 3. Luke Rowe (Sky) a. i. stb.