2024. április 24., szerda

Egymásra talált az ellenzék

Janković, Jeremić és Obradović szavazatlopástól tartanak

Az elnökválasztás szabályosságáért való aggodalom összefogásra kényszerítette Vuk Jeremić, Saša Janković és Boško Obradović majdani jelölteket. Mint azt közös közleményükben megállapítják, bár politikai ellenlábasokról van szó, akik ugyanazért a tisztségért fognak versenyezni, a választások szabályossága miatti aggodalom mégis egymáshoz közelítette őket. Hozzáteszik: nem csak az esetleges szabálytalanságok, hanem a szavazatlopás miatt is aggódnak.

Követelik, hogy a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) a bírósági hitelesítőknek is engedélyezze a támogatói aláírások hitelesítését, hiszen az aláírások hitelesítése túlságosan hatalmas munka, amely meghaladja a közjegyzőség jelenlegi kapacitását.

A Szerbiai Képviselőháztól egy külön felügyeleti szerv megalakítását követelik. Ebben minden parlamenti frakció képviselője részt venne és felügyelné a választás teljes folyamatát. Kérik, hogy a Szerbiai Képviselőház elnöke mielőbb forduljon az EBESZ-hez és hivatalosan kezdeményezze, hogy a szervezet is felügyelje a választások szabályosságát. Az állami szervektől pedig a tavalyi előrehozott parlamenti választások alkalmával észlelt szabálytalanságok megismétlésének megakadályozását követelik.