2024. április 25., csütörtök

Szünettel kezdett a parlament

A hatalom elnémítaná az ellenzéket, állítják a képviselők

Alig kezdődött meg a Szerbiai Képviselőház tavaszi ülésszakának első ülése, Maja Gojković házelnök a hatalmi többség képviselőinek javaslatára szünetet rendelt el és a szerb kormányba távozott, állítólag azért, hogy egyeztessen az elnökválasztásról.

A tavaszi ülésszak első ülésének napirendjén elsősorban nemzetközi megállapodások megerősítéséről szóló törvényjavaslatok szerepelnek, valamint a Saša Janković köztársasági jogvédő tisztsége megszűnéséről szóló döntés.
A Szerbiai Rádió és Televízió szerint a hatalmi többség azért indítványozta a szünet elrendelését, hogy frakcióvezetőik egyeztessenek a közelgő elnökválasztásról. Az ellenzék szerint a szünet a választás befejezéséig fog tartani, mivel a hatalom minden lehetséges eszközzel megpróbálja kizárni az ellenzéket a közéletből.
Marko Đurišić, a Szociáldemokrata Párt frakcióvezetője nem kételkedik benne, hogy a köztársasági parlament addig nem ül ismét össze, amíg be nem fejeződik az elnökválasztás. Szavai szerint ez ismét csak azt bizonyítja, hogy Szerbiában autokratikus erők gyakorolják a hatalmat.
A Dveri elnöke, Boško Obradović, egyetértett Đurišićtyal, mondván: a hatalmi koalíció nem szeretné, ha az ellenzék hallatná a hangját a választási kampány ideje alatt. Obradović szerint választ kellene kapni a kérdésre, hogy Maja Gojković vajon a Szerbiai Képviselőház elnöke, vagy a szerb kormány hivatalnoka?
A hatalom korábbi összetételei is ellehetetlenítették az ellenzék közszereplését a kampány ideje alatt, de ezért mindig magas árat fizettek, értékelte Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt elnöke. Zoran Živković, az Új Párt elnöke pedig azt mondta, a szünet elrendelésével degradálták a szerbiai intézményeket.