2024. április 25., csütörtök

Aranyat érő bátorítás

Demonstrátorok találkozója az Európa Kollégiumban

Egymás támogatása a cél – hangsúlyozta Petkovics Márta, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja a demonstrátorok számára szervezett szakmai találkozón, amelyre tegnap került sor az újvidéki Európa Kollégiumban. – Most kell kialakítani a személyes, baráti kapcsolatokat, mert ezek fontosak lesznek később az életben. Természetesen a legfontosabb célunk segíteni abban, hogy mindenki, aki elkezdte az egyetemi tanulmányait, be is fejezze, és hogy minél több fiatal magyar értelmiségi lehetőleg itthon vállaljon munkát.

A 2011 óta tevékenykedő demonstrátorok a Magyar Nemzeti Tanács felkérésre az elsőéves egyetemistáknak segítenek a kezdeti nehézségeket leküzdésében. Ők havonta írásban beszámolnak az elvégzett munkájukról, tapasztalatukról. Petkovics Márta kiemelte az élő szó fontosságát, hiszen az elsőéves egyetemistáknak azonfelül, hogy meg kell tanulniuk a szerb nyelvet, van más problémájuk is. Véleménye szerint – s ezt később a demonstrátorok, amikor beszámoltak munkájukról, megerősítették –, a pszichológiai momentum rendkívül fontos tényező az egyetemi hallgatók további haladásában. Amikor az elején nem sikerül valami, akkor a demonstrátor az, aki idősebb testvérként megfogja az elsős kezét, elmondja tapasztalatát, hogy hogyan küzdötte le hasonló gondjait.

– Az MNT-nek 1122 ösztöndíjasa van, és ezek közül 55 demonstrátor Vajdaság különböző helységeiből származik – mondta az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja.

– Most körülbelül húszan jöttek el erre a találkozóra. Egyébként online, e-mailben küldik a jelentéseket, és telefonon is tartjuk velük a kapcsolatot, de az ilyen személyes találkozó, amilyen a mai, rendkívül jelentős számunkra is. Tavaly sok olyan gondot ismertettek velünk, amelyeket a jelentésekből nem láttunk, de az idei évben már beépítettük az ösztöndíj-rendszer jobb működése érdekében. Az ösztöndíjasok havi 90–130 eurót kapnak dinárban, a demonstrátorok pedig a segítő munkájukért még 30 eurót. Azok, akik nagycsaládban élnek, havonta még 10 euróra jogosultak, amennyiben már bejutottak az ösztöndíj-rendszerbe.

Petri Laura temerini demonstrátor a Mezőgazdasági Kar agroökológia és környezetvédelmi szakán negyedéves.

– Első évben nekem a szerb nyelv jelentett nehézséget meg az egyetemen a vizsgabejelentés. Akkor nekem is volt demonstrátorom, aki nagyon sokat tudott segíteni, főleg az első hónapokban, amikor el voltam veszve. Ezt a jót vissza szeretném adni a négy fiúnak, aki állattenyésztési szakra jár. Elsősorban a beilleszkedésükben segítek. A magyarok félnek a többiekkel beszélgetni. Félnek, hogy ki lesznek nevetve. Ezért általában elkülönülnek, nem próbálnak a többiek felé nyitni. Bátorítom őket, nem lesznek kinevetve. Elmondom a tapasztalatom, hogy a tanárok és a kollégák megbecsülnek azért, mert nem az anyanyelvemen tanulok. Ebből előnyöm származik. A fiúknak az egyetemen segítek szünetben, amikor megbeszéljük. Az első vizsgaidőszakuk nem olyan jól sikerült, de biztatom őket, ne adják fel. Néhány évvel ezelőtt nekem se kezdődött jobban, mint nekik. Mindenkinek valamilyen szempontból nehéz. Most már nem oldalakat tanulunk, hanem könyveket, és még szerb nyelven. De a lényeg, hogy akármi történik, ne adják fel, iparkodjanak tovább.

Tukacs Nikoletta, a Műszaki Kar hallgatója:

– Harmadik éve vagyok demonstrátor, ebben az évben mind a három diákom a Műszaki Karra jár. Fontosnak tartom, hogy foglalkozzunk az elsősökkel, mert becsöppenünk egy új világba, környezetbe, ahol nem ismerünk senkit, nem ismerjük a nyelvet, s jó, ha van mellettünk valaki, aki segít és támogat, akire mindig támaszkodhatunk. Az elsősök fő gondja, nem tudják beosztani az idejüket. Segítek nekik abban, hogy feltalálják magukat, hogy elektronikus módon bejelentsék a vizsgáikat. Elsőben nekem is a demonstrátor arra szolgált, hogy tőle kérdezzem meg, amit nem tudok.

A demonstrátorok többek között kiemelték azt, hogy megnehezíti a segítségnyújtást és a kommunikációt, amikor nem ugyanarra a karra, tanszékre járnak azok az egyetemisták, akiknek segítésére vállalkoztak. Az idén próbálták a problémát kiküszöbölni. Petkovics Márta megköszönte a fiatalok sikeres munkáját, véleményüket és jó meglátásaikat.

Az újvidéki demonstrátori találkozón, tapasztalatcserén jelen volt Muhi Melinda, az MNT szakmai referense, aki válaszolt a fiataloknak az ösztöndíjjal kapcsolatos kérdéseire és javaslataira.