2024. április 25., csütörtök

Mától közjegyzők hitelesítik a dokumentumokat

Csak ott fordulhatunk a bírósághoz vagy a községi szervhez, ahol nincs kinevezett közjegyző

Kizárólag a közjegyzők végzik mától a dokumentumok hitelesítését azokban a városokban és önkormányzatokban, amelyeknek van kinevezett közjegyzőjük. A rendelet nem vonatkozik azokra a településekre, ahol nincs közjegyző. Ahol tehát van közjegyző, ott a polgárok a továbbiakban nem hitelesíthetik a dokumentumaikat a helyi közigazgatási szerveknél vagy a bíróságon. Ez egyben azt is jelenti, hogy ezután többet kell fizetni a szolgáltatásért, mint eddig.

A döntés az aláírások, kéziratok, átiratok mindegyikére vonatkozik, így az iskolai és egyetemi beiratkozások dokumentumaira, az álláskeresésnél szükséges papírokra és a rokkantsági nyugdíj megszerzésének dokumentációjára is, a gyerekek külföldre utazásához szükséges szülői jóváhagyásokra, az ingatlanok adásvételi szerződéseire, a diplomákra és a felhatalmazásokra is.

A hitelesítés költségeiről szólva Miodrag Đukanović, a Közjegyzői Kamara elnöke elmondta, alacsonyabbak lesznek, mint a községi szerveknél voltak, de magasabbak lesznek a bíróságon fizetett hitelesítési díjaknál. Egy aláírás hitelesítése a közjegyzőnél 360 dinárba kerül, a községek többségében az eddigiekben 400 dinárnál is többet kellett fizetni ugyanezért, de a bíróságok 160 dinárért is elvégezték ezt a munkát. Jogi személyek aláírásának hitelesítéséért 1260 dinárt kell mostantól fizetni a közjegyzőnek. Egyéb dokumentumok hitelesítése esetén az első oldal 540, a többi 360 dinárba kerül. Átiratok hitelesítése oldalanként 270 dinár. A közjegyző terepi munkájáért 2700 dinárt számolnak fel. Az életben léti igazolásért 540 dinárt kell fizetni.

Szerbiában jelenleg 162 közjegyző dolgozik, 12 olyan alapfokú bírósági körzet létezik, melyek esetében az eddigiek során még nem neveztek ki közjegyzőt. Ezekben továbbra is a bíróságok és a községi szervek végzik a hitelesítést. A közjegyző mellett az irodák segédközjegyzői, munkatársai és gyakornokai is jogosultak a hitelesítések elvégzésére, így mától 400 személy tud a polgárok efféle igényeinek eleget tenni. Ez a szám a hivatalos adatok szerint magasabb a bíróságokban rendelkezésre álló személyek számánál.

Az elnökválasztás jelöltjeire is vonatkozik az új eljárási mód. A jelöltállításhoz szükséges aláírások hitelesítése is a közjegyzői irodákban történik majd, egy aláírás hitelesítése 50 dinárba fog kerülni.

Hagyatéki eljárásokkal egyelőre nem foglalkoznak a közjegyzők, illetve csakis olyan esetekben, amikor arra a bíróság külön meghagyást ad. A bíróságok tehermentesítése érdekében a cél az, hogy idővel ezek az eljárások is a közjegyzői irodák hatáskörébe kerüljenek át.