2024. március 29., péntek

Javul az üzleti légkör

A Dun & Bradstreet nemzetközi hitelminősítő és piackutató cég tegnap Szerbiát a mérsékelt kockázatú üzleti kategóriába sorolta, ami némi előrelépést jelent a gazdasági légkört minősítő ranglétrán, így egy csoportba került Horvátországgal, Bulgáriával, Magyarországgal Macedóniával és Albániával. Az említettnél jobb minősítést kapott Szlovénia és Románia is, Bosznia és Horvátország azonban a nagy kockázattal járó üzleti kategóriában maradt.

Egy-egy állam efféle minősítése arról ad jelzést, milyen ütemben és mekkora megbízhatósággal zajlanak a külföld irányába folyósított kifizetések, és mekkora megtérüléssel járhatnak a külföldi beruházások.

A hitelminősítő ház adatai szerint Szerbiában javul a helyzet. Ez elsősorban az építkezési engedélyek elektronikus úton történő kiadatásának, valamint a vállalkozások beindítása és a tulajdonjog bejegyzése terén történt könnyítéseknek tudható be. A Dun & Bradstreet elemzői szerint az idén Szerbiában a bruttó társadalmi össztermék 3 százalékkal fog növekedni, a jövőre pedig 3,3 százalékkal.