2024. április 20., szombat

Felújítják az óvodákat

A Radosno detinjstvo Gyermekintézmény 64 óvodája idei fenntartási és felújítási költségeire a városi önkormányzat összesen 97,6 millió dinárt különített el.

Az önkormányzat területén biztosított mind a 64 óvoda működése, az idén több gyermekintézményt felújítanak (Dávid Csilla felvétele)

Az önkormányzat területén biztosított mind a 64 óvoda működése, az idén több gyermekintézményt felújítanak (Dávid Csilla felvétele)

Az előirányzott pénzösszeg csak a fenntartási és felújítási költségekre lesz elegendő, új óvoda nem épül. Az óvodák közül a legnagyobb pénzösszeget a Zlatna greda utcai gyermekintézmény kapta, összesen 37,2 millió dinárt költenek a felújítására. A munkálatokat tavaly már megkezdték, nem lehetett tovább halasztgatni, mivel az objektum tetőszerkezete beomlott.

Felújítás vár a Pap Pál utcai ovira is, ezekre a munkálatokra nyolcmillió dinárt jelöltek meg a városi költségvetésben. Jelentős anyagi támogatást kapott a központi konyha, már három éve halasztgatják a befejezését, az idén ötmillió dinárt költenek az áramfejlesztő körüli munkálatok befejezésére, további 1,2 milliót pedig a műszaki dokumentáció költségeinek fedezésére utalnak át – írta a 021.rs hírportál. Egyelőre azonban nem tudni, mikorra fejezik be a központi konyha rekonstrukcióját.

A városi költségvetésben 3 millió dinárt irányoztak elő a pirosi óvoda kazánjainak a relújítására, és további 3,5 milliót az újtelepi Stevan Hristić utcában működő gyermekintézmény fenntartási költségeire.

Nyolcmillió dinárt költenek a városi kasszából különféle munkálatokra az Anton Urban, az Aleksa Šantić, a Sava Kovačević, és a veterniki Sándor király utcában működő óvodákra, valamint 1,5 milliót utalnak át az ólédincei óvoda fenntartási költségeire.

Az újvidéki önkormányzat kétmillió dinárral támogatja a gyermekintézmények műszaki dokumentációjának a beszerzését, és 5 millió dinárt költ több gyermekintézményhez tartozó objektum legalizálására. A város 2,5 millió dinárból egy élelmiszer szállítására alkalmas személygépkocsit vásárol, 8,5 millió dinárt pedig az óvodák adminisztratív felszerelésére fordít.

A Világbank 50 millió dolláros hitellel támogatja a szerbiai óvodák felújítását és az új óvodák építését. Az újvidéki önkormányzat ebből a hitelből szeretné majd finanszírozni a Klisa városrészbe tervezett, új óvoda megépítését.