2024. április 19., péntek

Beszámoltak a TAKT munkájáról

Tavaly immár 37. alkalommal, két helyszínen került megszervezésre a Temerini Alkotóműhely és Képzőművészeti Tábor nyári művésztelepe, amelynek témája ezúttal a tabu volt, mögötte pedig egy jól működő polgári egyesület állt. Az egyesület egész évben, januártól decemberig a rendezvények sorát kínálta az érdeklődőknek. Évértékelő közgyűlést az elmúlt hét végén tartott az egyesület, amelyen részletesen beszámoltak és elemezték a 2016. évi tevékenységet. Beszámolót Ádám István, a TAKT elnöke mondott.

Ádám István beszámol a TAKT tavalyi munkájáról (Góbor Béla felvétele)

Ádám István beszámol a TAKT tavalyi munkájáról (Góbor Béla felvétele)

Összesen 27 rendezvény volt, ebből 6 előadás, 5 könyvbemutató, 1 tanácskozás, 3 kiállítás, 1 táncház, 2 tábor, 2 koncert és még 7 különböző rendezvény. A TAKT fenntartója az állandó néprajzi kiállításként és hagyományőrző rendezvényházként működő temerini tájháznak is. Ennek csoportos vagy egyéni látogatói rendre megtekintik a tájház kertjében felépített alkotóház kiállításait is, és gyakran igénylik a helytörténeti és néprajzi előadásokat.

Az alkotóház állandó alkotói munkára hívja mindazokat a fiatalokat és idősebbeket, akik akár hobbiból, vagy komolyabban ki akarják magukat próbálni a képzőművészet, vagy más művészetek területén. Az elmúlt nyáron fiatal keramikusokat oktattak. A galériában előadások, kamaradarabok, kiállítások és más rendezvények megtartására van lehetőség. A TAKT 2016-ban első alkalommal hirdetett fotópályázatot három témakörben. A professzionális fényképezőgépek kizárásával, okostelefonokkal és táblagépekkel készített, a fényképek technikai minősége helyett a spontaneitás és a különböző látásmódok kibontakozását kívánták kifejezésre juttatni – nem kis sikerrel, amiről a szép számban beérkezett pályamunkák tanúskodnak.

Nem maradhatott szó nélkül az alkotóház beltéri rendezése körüli munka sem, a padlásterében lévő helyiségek a Prosperitati Alapítványnak köszönhetően kerülhettek átadásra. A TAKT elbontotta a tájház udvarában lévő, használaton kívül álló és rossz állapotban levő disznóólat és górét, és helyére felépítette a fűtőházat és beszerelte a fűtőtesteket a műterembe.

A tájház és udvarában lévő alkotóműhellyel, benne a tágas galériával, emlékszobával, előadások és rendezvények megtartására alkalmas tájjellegű régi fészerrel egyre inkább válik nemcsak a helyi magyarság, hanem a vidéki és határon túli érdeklődők képzőművészeti, kulturális és közösségmegtartó központjává. Ezt az értéket kívánja az idén őrizve tovább gyarapítani és közkinccsé tenni a TAKT polgári egyesület.